eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. Ezen a napon Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő ünnepélyesen átadta a felújított vezetéket.
Nyitókép: Komka Péter

Újabb ország lépett a szennyezett orosz olaj miatt

Ukrajna leállította az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken az ukrán Unian hírportál beszámolója szerint.

A vezeték üzemeltetője, a JSC Ukrtransnafta április 25-én, csütörtökön helyi idő szerint este 21.43 órakor leállította az orosz olaj szállítását a Barátságkőolajvezeték fehéroroszországi Mazir és az ukrajnai Brod közötti szakaszát. (A vezeték Mazirnál válik ketté északi és déli ágra.)

"Az érvényes szerződések értelmében az Ukrtransnafta vállalatnak jogában áll leállítani a szállításokat, amennyiben a nyersanyag minősége nem felel meg az előírt paramétereknek.

Minden ilyen esetben keletkező veszteség az előírásokat megsértő felet terheli" - idézi a hírportál a vezetéküzemeltető társaság sajtószolgálatának üzenetét.

Az Ukrtransnafta közleménye szerint a szlovákiai Budkovce fogadóállomás megtagadta a nem megfelelő minőségű nyersanyag fogadását, a magyarországi Fényeslitke pedig nem rendelkezett szabad fogadókapacitással.

Mint azt megírtuk, Németország és Lengyelország még szerdán állította le kőolajvezetéken keresztüli orosz kőolajimportját, miután az egyik nemzetközi hírügynökség szerint minőségi problémák adódtak a nyersanyaggal. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az InfoRádiónak elmondta, mindez azt jelenti, hogy meglehetősen szennyezett tartalommal adta tovább az orosz fél a kőolajat – közölte Pletser Tamás.

A szakértő szerint a probléma a Mol termelését is érintheti, ezért az InfoRádió megkereste a magyar olajipari céget is. A Mol írásban annyit közölt csütörtök késő délután, hogy a Barátság kőolajvezeték északi részét érintő minőségi problémával. A vállalat hivatalos közlése hozzátette, hogy szakaszon mérik a kőolaj összetételét. Kiemelték, hogy az eddigi tapasztalt szerint: a kőolaj minősége megfelel az előírásoknak. Kiegészítették, hogy egyeztetnek a régió kőolajszállításáért felelős hatóságokkal és vállalatokkal.

Közben a Reuters fehérorosz cégre hivatkozva arról számolt be jelentésében, hogy 4-5 napon belül Magyarországra és Szlovákiába is elérhet a szennyezett orosz olaj a Barátság kőolajvezetéken. Pletser Tamás iparági szakértő szerint az oroszok, akiknek saját érdeke is a probléma kiküszöbölése, rövid idő alatt orvosolhatják a minőségi gondot.

Nyugati olajkereskedők véleménye szerint a szállítások leállítása miatt az orosz olaj európai vásárlói kötbérigénnyel léphetnek fel az orosz szállítókkal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×