eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Háztartásonként 1,2 millió forintot tartunk otthon

A lakosság tavaly a GDP 11,4 százalékát tartotta készpénzben, de közben rekordon az eladósodottság is.

Csaknem 3000 milliárd forintot tettek félre tavaly a háztartások - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A lakosság emellett nem egészen 1500 milliárd forintnyi hozamot is elért a befektetésein annak ellenére is, hogy sem a tőzsdék, sem a magyar állampapírpiac nem remekelt tavaly. Mindezeknek köszönhetően a pénzügyi vagyonuk az év végére 9 százalékkal 53 856,9 milliárd forintra hízott - írja a napi.hu.

Ebből az összegből 4792,1 milliárd forint volt készpénzben, ami azt jelenti, hogy az ország teljes készpénzállományának több mint a kétharmada a háztartásoknál van: háztartásonként csaknem 1,2 millió forint. A lakosság tavaly a GDP 11,4 százalékát tartotta készpénzben, ami európai viszonylatban nagyon magas aránynak számít.

A betétek mennyisége is nőtt tavaly, a forintbetéteké jobban, mint a devizabetéteké. Forintbetétből az év végén 7667 milliárd forintnyi volt a lakosság számláin, devizabetétből csupán 1207,9 milliárd.

Megugrott a lakosság központi kormányzatnál lévő bankbetétállománya is, összesen 27 százalékkal nőtt 131 milliárd forintra. Ennek a hátterében a lakossági állampapír-állomány növekedése állhat.

A háztartások hitelpapír-állománya 6 ezer milliárd forint fölött volt már az év végén, ennek döntő része - csaknem 5800 milliárd forintnyi - magyar állampapírban volt. A hosszú lejáratú állampapírok állománya gyorsabban nőtt, mint a rövideké, ami nem meglepő, hiszen tavaly is, akárcsak az idén, a kisbefektetők kedvence az inflációt követő kamatozású, három- és ötéves Prémium Magyar Állampapír volt.

A nyugdíjpénztárakba tavaly is több mint 90 milliárd forintnyi befizetés érkezett, a tartalékok ennek ellenére alig nőttek, a kedvezőtlen piaci mozgások miatt. Jó hír viszont, hogy az idén, ahogy a tőzsdék korrigáltak, a tavaly év végén lejtőre került nyugdíjpénztári alapok árfolyama is emelkedni kezdett. Életbiztosításokban az év végén 1929 milliárd, nyugdíjpénztárakban 1857,6 milliárd forintot gyűjtöttek össze a háztartások.

A háztartások kötelezettségeinek állománya négyéves csúcsra ugrott tavaly, és ismét átlépte a 9000 milliárd forintos lélektani határt. A hitelfelvétel pörög, az állomány 7500 milliárd forint fölé kapaszkodott, ami három és fél éves csúcs. Különösen az ingatlanhitelek volumene ugrott meg több mint 10 százalékkal az új tranzakcióknak köszönhetően, de a fogyasztási hiteleknél is volt bővülés. Az adótartozások is új rekordot döntöttek meg, az év végén a háztartások már 730 milliárd forinttal tartoztak az államnak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×