INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

gdp

gazdasági növekedés

növekedés

Megújított húszezer forintos bankjegyek egy szemüveg alatt az asztalon. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Így teljesít Magyarország a régióhoz képest

Infostart

Bizonyos összevetésben páratlan a GDP-növekedési dinamika, ha viszont más bázisokat veszünk figyelembe, nincs túl sok ok az örömre - még.

Önmagukban talán keveset mondanak a magyar gazdaság teljesítőképességéről szóló számok, ám a Portfolio.hu most áttekintette, hogyan néz ki a teljesítmény egy olyan időskálán, amelyen a környező országok teljesítménye is ott van.

Ismert, 2018-ban igen gyorsan nőtt a magyar GDP, közel 5 százalékkal, ami a rendszerváltozás óta nem látott iram, ráadásul ebben az időszakban a közvetlen versenytársak (Csehország, Szlovákia, Románia, Lengyelország) ennél kisebb mértékben gyarapodtak körülbelül 1 százalékkal, ám "egy év nem év",

a 2013-2018-as összevetésben Magyarország "csak" behozott egy időközben összeszedett lemaradást, 5 év alatt pedig ugyanakkora növekedést produkált, mint a környező országok.

Mindez persze jelentős javulás ahhoz képest, hogy 2006-2012 között átlagosan több mint 3 százalékkal múltuk alul a régiót.

Uniós viszonylatban a helyzet a következő: a válság előtt 2 százalékkal volt jobb Magyarország, majd a válságot követően 1-1 százalékkal volt jobb az uniós átlag, 2013 óta viszont 1,7 százalékos a magyar többlet évente; lassan elérjük tehát a válság előtti teljesítményt, amikor 2 százalékkal voltunk jobbak az EU-nál.

A válság után egyébként csak 2012 után indult meg igazán a magyar növekedés, viszont így

Szlovákia és Románia még a magyarok előtt van, Lengyelország pedig mindenkinél jobb

a térségben, minálunk csak Horvátország van jobban lemaradva.

Egy még nagyobb távlatot véve:

az ezredforduló óta a a magyar gazdaság másfélszeresére nőtt, ennél rosszabbul csak Horvátország teljesített, ott 40 százalékkal nőtt a GDP. Románia és Szlovákia duplázott,

Lengyelország pedig mintegy 10 százalékpont híján megkétszerezte a GDP-jét.

Nyitókép: Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018