INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

mnb

hitelkiváltás

gazdaság

bank

Egyszerűbb és olcsóbb hitelkiváltást ígér az MNB

Egyszerűbb és olcsóbb hitelkiváltást ígér az MNB

Infostart

Egy hónapja tárgyal az MNB a bankokkal a törlesztőrészletek szabályainak megváltoztatásáról.

Faragna a hitelkiváltás költségein és a mostani felére csökkentené az ügyintézési időt a jegybank - tudósított az RTL Klub Híradója. A lakáshitelesek több mint a fele még változó kamatozású kölcsönt fizet, vagyis jelentősen drágulhat a törlesztője, ha a rekordalacsony kamatok emelkedésnek indulnak.

A Magyar Nemzeti Bank csaknem egy hónapja tárgyal a kereskedelmi bankok szövetségével a fix törlesztőkre váltás ösztönzéséről. A díjcsökkentést a tegnap bejelentett reformcsomagjukban kezdeményezték.

A riportban szereplő adatok szerint annak a hitelnek, aminek most fix kamatozással 68 ezer forint a törlesztőrészlete, változó kamatozással mindössze 54 ezer forint. Ám ez utóbbi összeg két százalékos kamatemelés esetén már meghaladná a 68 ezer forintos összeget.

A hitelkiváltásnál jelenleg nagyjából 250 ezer forintos költséggel és legalább egyhónapos ügyintézési idővel érdemes kalkulálni. Ez utóbbit átlagosan két hétre szeretnék csökkenteni, és úgy látják, akár a közjegyzői díjat, akár az előtörlesztési díjat, akár az értékbecslési díjat is csökkenthetnék a bankok.

A csatornával a szaktárca azt közölte, hogy a céljaik közösek és a kormány vizsgálja a jegybank 330 pontos versenyképességi jelentését.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018