eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: az Európai Unió öt legjobb országa közé kell kerülnünk

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén a miniszterelnök meghirdette 6 pontját, mint mondta, 5 millió dolgozó ember Magyarországát szeretné látni. A kormányfő felszólalása előtt a jegybank elnöke és a pénzügyminiszter is beszélt, mindketten nagy reformokat ígértek.

A jegybank függetlenségét az alkotmány garantálja, de ez nem azt jelenti, hogy nem dolgozik össze az állam és a jegybank, akár az állam és az egyház - fogalmazott Orbán Viktor az MKIK évadnyitóján, amelyen előzőleg Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter is megszólalt.

Szerinte a "mindenséghez" kell mérni a magyar gazdaság teljesítményét, a mindenség ebben a felállásban Ausztriát jelenti. A miniszterelnök úgy látja, kell vízió, de két lábbal a földön is kell járni, ennek a két gondolkodásnak kell jelen lenni, és ezzel kapcsolatban érzi a személyes feladatot.

"A politika fő szabálya úgy hangzik, hogy egyedül sohasem lehetsz elég okos" - mondta el a kormányfő, de azért neki kell kimondania a végső szót. Biztatta a kamarát, hogy ne fogják vissza magukat, bombázzák a kormányt újabb és újabb javaslatokkal, hisz a kormányzás számos hibával zajlik, amelyeket ki kell javítani.

"Amit elértünk, az már valami, üzletemberek társaságában nem merek ennél többet mondani"

- fogalmazott a kormányfő, de szerinte minden számnál lehet eggyel nagyobbat mondani.

A 2008-as pénzügyi válság szerinte nem konjunkturális válság volt, vagyis nem lehetett vele számolni, és nem is "várni" kellett, hogy elmúljon. Az ő értékelésében átrendezést hozott a világgazdaságban, ami Európa és Magyarország számára is komoly figyelmeztetés volt.

"A kihívásra azt a választ adtuk, hogy magyar modellt kell létrehozni" - mondta, ennek társadalompolitikai (szabadság és közösség egyensúlya, keresztény kulturális alapok és létmód) és gazdaságpolitikai lába van.

A gazdaságpolitikai lábról részletesebben beszélve leszögezte,

a pénzügyi rendszernek rendben kell lenni, "nehogy kihúzzák a talajt a lábunk alól", semmifajta "kilengés" nem engedhető meg.

Úgy látja, 2014-ig a választási években mindig elszaladt a költségvetés, 2014 volt az első olyan esztendő, amikor nem emelkedett a hiány, 2018-ban pedig már csökkent is.

A segélyalapú gazdaság helyett munkaalapú gazdaság alapvetését is újra hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a közmunka jól testesíti meg azt, hogy az állam csak ezért cserébe segít a leghátrányosabb helyzetűeken.

A családtámogatási rendszerről szólva elmondta, a gyerekszám és a család tisztelete nem csak pénzkérdés. "Ma nem vagyunk családbarát Magyarország, igaz, a nemzeti össztermékhez viszonyított támogatás Magyarországon a legmagasabb Európában, de ezenkívül még jó néhány változásnak is történnie kell, hogy a demográfiai hanyatlást megállítsuk."

A termékenységi ráta ma - mint elmondta - 1,5, és bár 1,2-ről indult a kormány 2010-ben, 2,1 a cél.

A foglalkoztatottságot tekintve a cseh 2,6 százalékot kell elérni, amit el is lehet nemsokára, ha a nyugdíj mellett dolgozókat és a diákmunkában részt vevőket is beleszámítjuk

- hangoztatta Orbán Viktor, és 5 millió dolgozó ember Magyarországát szeretné látni.

A kormányfő ipari paradigmaváltást is sürgetett, különben "önök tönkremennek", fogalmazott közönsége előtt.

Szerinte egy fontos sajátossággal is szembe kell nézni: Magyarország munkaerőpiaca nem fog növekedni a jövőben, legfeljebb a hiányszakmákban és legfeljebb időlegesen. Arra még lehet számítani, hogy a határ menti térségekben regionális együttműködések lesznek, "megmozdulhat valami, létrejöhetnek vegyes gazdasági formációk, a magyar állam és az EU is sok pénzt fog erre fordítani a jövőben".

Orbán Viktor kijelentette, meg kell becsülnünk, "amiben jók vagyunk". Például szerinte a magyar jó gazda, a mezőgazdaságban ennek nyilvánvaló előnyeit is láthatjuk. "Mindig is jók voltunk sportban, kultúrában, turizmusban és vendéglátásban is" - tette hozzá, sürgette, hogy vegyük ki belőle az üzleti lehetőségeket.

A fejlődésnek szerinte inkluzívnak kell lennie, tehát mindenkit be kell, hogy vonjon, "mindenki tehessen egy lépést előre".

Orbán Viktor biztos abban, hogy lépésről lépésre felszámolják a szegénységet Magyarországon.

Hat célja

  • Magyarország az EU top5 országába kerüljön, ahol jó élni és dolgozni
  • a versenyképességi top5-be kell kerülni gazdaságilag
  • népesedési hanyatlás megállítása
  • a Kárpát-medence újraépítése gazdasági, infrastrukturális értelemben, energiafüggetlenség 2030-ig (Paksra szükség van, a napenergiára ugyanígy)
  • gazdasági térség létrehozása Észak-Olaszországtól Lengyelországig
  • "kifektetés": a Magyarországon beruházó multik hasznának minél nagyobb arányú bent tartása az országban, illetve külföldön is be kell fektetni, ugyanannyi pénzt kell megkeresni a magyar vállalkozásoknak külföldön, mint amennyit kivisznek innen, "a meccset legalább döntetlenre kell hozni"

Orbán Viktor a V4-ről

"Az első dolog, amit tudni kell, hogy a lakossága 64 millió fő, az EU 12 százaléka. A növekedés 4 százalék, az EU-ban 2,1. A teljes EU-kereskedelem és export 10 százalékát is adja a V4" - sorolta a kormányfő, ami "jó ok az önbizalomra".

A migráció gazdasági összefüggéseiről

"A helyzet rendkívül komoly, de ez nem tudatosodott kellőképpen" - mondta a miniszterelnök, és hozzátette, 2045-ben élni fog, de a 10 évesek még 2090-ben is élni fognak. "Mi lehet a fontosabb számunkra, mint hogy biztonságban legyenek a gyermekeink és az unokáink?" - tette fel a kérdést. Szerinte a migráció teljesen át fogja alakítani az országot, "aki most nem védi meg magát, az később sem fogja tudni" - tette hozzá.

Szerinte mindaz, aki európai egyesült államokat szeretne, az a bevándorlás pártján van, ő viszont a független, erős nemzetek Európája pártján van.

Négy nagy feladatot adott

  1. Demográfiai fordulat - Novák Katalin vezetésével
  2. GDP megerősítése - Varga Mihály
  3. Szakképzés átalakítása - Palkovics László
  4. Kifektetési stratégia - MNB

Orbán Viktor azt mondta, "figyeli a magyarokat", mert ez a dolga. Úgy érzi, a magyarok tehetségesek és szorgalmasok is, de másként viselkednek, amikor jól megy, meg amikor nem megy jól, és most "kezd jól menni", ezért két lábbal a földön maradás magatartását javasolja. Másodsorban a tehetségeseknek nem szabad hátradőlni, "a feszesség kezd eltűnni", szerinte "ez a legrosszabb tulajdonságunk". A harmadik dolog, hogy a komfortzónán kívül a halogatás a jellemző, ezt ő már 1999 környékén is látta miniszterelnökként. "Végezetül, amikor elkezd jól menni, az összetartás gyengül, elkezd mocorogni. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy ezeket a tulajdonságokat kalkuláljuk a következő időszakban" - zárta gondolatait Orbán Viktor. "Ha nem tekerjük, eldől a bicikli" - mondta.

A miniszterelnök előtt a kamara elnöke, a jegybank elnöke valamint a pénzügyminiszter szólalt fel. Matolcsy György és Varga Mihály nagy reformokat ígért az MKIK gazdasági évnyitóján. Erről itt írtunk részletesen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×