eur:
394.97
usd:
363.38
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Nagy tervei vannak a nyugdíjakkal a jegybanknak

Jóléti alap felállításáról ír Versenyképességi Programjában a Magyar Nemzeti Bank, amely ebben tömörítené egybe a jelenlegi önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket.

A Jóléti alapban minden munkavállaló és munkáltató a bruttó bér egy bizonyos százalékát fizetné be a munkavállaló saját dedikált jóléti számlájára, amelynek lenne külön nyugdíj-és egészségzsebe - írja elemzésében a Portfolio.

Az állam a két szereplő befizetése mellé további adókedvezményeket biztosítva (munkavállalói befizetések után szja-visszaigénylés, munkáltatói befizetés adóalapból történő leírása) tehetné a rendszert még vonzóbbá.

A lépés a gazdasági hírportál cikke szerint hajaz a lengyeleknél nemrég bejelentett hasonló intézkedésre, erre az MNB is utal a tanulmányban.

A 330 pontos Versenyképességi Program külön alfejezetet szentel a nyugdíjrerndszerrel foglalkozó megoldási javaslatoknak. (A programról Matolcsy György, a jeybank elnöke beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján, erről itt írtunk.)

Az alfejezet érdekesebb potnjait veszi sorra elemzésében a Portfolio:

  • Alanyi jogú tagság járna a kiegészítő nyugdíjalapokban, hasonlóan, mint a briteknél, az amerikaiaknál, az olaszoknál vagy a lengyeleknél. A munkavállalók alanyi jogú tagság mellett dönthetnek a befizetésről és annak mértékéről.
  • Támogatnák, hogy a munkáltató járuljon hozzá a kiegészítő nyugdíjalapokhoz. A munkáltatók a munkavállalói befizetéseket hasonló összeggel adó-és járulékmentesen (vagy kedvezményes adózással) egészíthetnék ki opcionálisan, vagy az ajánlott mértékig kötelezően.
  • Egy normatív jellegű állami támogatás bevezetése a jelenleginél alacsonyabb limittel a kiegészítő nyugdíjalapokban. A támogatás mértéke sávozható, például az alapeset választása esetén 10 százalék, magasabb bérarányos vállalás esetén 20 százalék normatív támogatás kerülne jóváírásra az egyéni számlán, de például a mai 150 ezer forintos limit leszállítható 100 ezer forintra. Ezzel a program készítői szerint az ösztönzés a mainál szélesebb kört tudna rendszeres megtakarításra bírni.
  • Megreformálnák az önkéntes nyugdíjpénztárak eddigi működését. Az eddigi egyoldalú, befizetés alapú finanszírozásról egy kiegyensúlyozottabb (biztosítókhoz hasonló) vagyon és befizetés alapú finanszírozásra állnának át.
  • A jóléti alapokban a nyugdíj-és egészség zseb egymástól elkülönülne, de bizonyos élethelyzetekben - első lakás vásárlása, gyermekszületés, rendkívüli családi esemény (családfenntartó munkanélkülisége, idős hozzátartozó ápolása) - a zsebek átjárhatók lennének.
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×