eur:
395.75
usd:
368.7
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pixabay.com

Nagy tervei vannak a nyugdíjakkal a jegybanknak

Jóléti alap felállításáról ír Versenyképességi Programjában a Magyar Nemzeti Bank, amely ebben tömörítené egybe a jelenlegi önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket.

A Jóléti alapban minden munkavállaló és munkáltató a bruttó bér egy bizonyos százalékát fizetné be a munkavállaló saját dedikált jóléti számlájára, amelynek lenne külön nyugdíj-és egészségzsebe - írja elemzésében a Portfolio.

Az állam a két szereplő befizetése mellé további adókedvezményeket biztosítva (munkavállalói befizetések után szja-visszaigénylés, munkáltatói befizetés adóalapból történő leírása) tehetné a rendszert még vonzóbbá.

A lépés a gazdasági hírportál cikke szerint hajaz a lengyeleknél nemrég bejelentett hasonló intézkedésre, erre az MNB is utal a tanulmányban.

A 330 pontos Versenyképességi Program külön alfejezetet szentel a nyugdíjrerndszerrel foglalkozó megoldási javaslatoknak. (A programról Matolcsy György, a jeybank elnöke beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján, erről itt írtunk.)

Az alfejezet érdekesebb potnjait veszi sorra elemzésében a Portfolio:

  • Alanyi jogú tagság járna a kiegészítő nyugdíjalapokban, hasonlóan, mint a briteknél, az amerikaiaknál, az olaszoknál vagy a lengyeleknél. A munkavállalók alanyi jogú tagság mellett dönthetnek a befizetésről és annak mértékéről.
  • Támogatnák, hogy a munkáltató járuljon hozzá a kiegészítő nyugdíjalapokhoz. A munkáltatók a munkavállalói befizetéseket hasonló összeggel adó-és járulékmentesen (vagy kedvezményes adózással) egészíthetnék ki opcionálisan, vagy az ajánlott mértékig kötelezően.
  • Egy normatív jellegű állami támogatás bevezetése a jelenleginél alacsonyabb limittel a kiegészítő nyugdíjalapokban. A támogatás mértéke sávozható, például az alapeset választása esetén 10 százalék, magasabb bérarányos vállalás esetén 20 százalék normatív támogatás kerülne jóváírásra az egyéni számlán, de például a mai 150 ezer forintos limit leszállítható 100 ezer forintra. Ezzel a program készítői szerint az ösztönzés a mainál szélesebb kört tudna rendszeres megtakarításra bírni.
  • Megreformálnák az önkéntes nyugdíjpénztárak eddigi működését. Az eddigi egyoldalú, befizetés alapú finanszírozásról egy kiegyensúlyozottabb (biztosítókhoz hasonló) vagyon és befizetés alapú finanszírozásra állnának át.
  • A jóléti alapokban a nyugdíj-és egészség zseb egymástól elkülönülne, de bizonyos élethelyzetekben - első lakás vásárlása, gyermekszületés, rendkívüli családi esemény (családfenntartó munkanélkülisége, idős hozzátartozó ápolása) - a zsebek átjárhatók lennének.
Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×