INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

nyugdíj

jegybank

mnb

Nagy tervei vannak a nyugdíjakkal a jegybanknak

Nagy tervei vannak a nyugdíjakkal a jegybanknak

Infostart

Jóléti alap felállításáról ír Versenyképességi Programjában a Magyar Nemzeti Bank, amely ebben tömörítené egybe a jelenlegi önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket.

A Jóléti alapban minden munkavállaló és munkáltató a bruttó bér egy bizonyos százalékát fizetné be a munkavállaló saját dedikált jóléti számlájára, amelynek lenne külön nyugdíj-és egészségzsebe - írja elemzésében a Portfolio.

Az állam a két szereplő befizetése mellé további adókedvezményeket biztosítva (munkavállalói befizetések után szja-visszaigénylés, munkáltatói befizetés adóalapból történő leírása) tehetné a rendszert még vonzóbbá.

A lépés a gazdasági hírportál cikke szerint hajaz a lengyeleknél nemrég bejelentett hasonló intézkedésre, erre az MNB is utal a tanulmányban.

A 330 pontos Versenyképességi Program külön alfejezetet szentel a nyugdíjrerndszerrel foglalkozó megoldási javaslatoknak. (A programról Matolcsy György, a jeybank elnöke beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján, erről itt írtunk.)

Az alfejezet érdekesebb potnjait veszi sorra elemzésében a Portfolio:

  • Alanyi jogú tagság járna a kiegészítő nyugdíjalapokban, hasonlóan, mint a briteknél, az amerikaiaknál, az olaszoknál vagy a lengyeleknél. A munkavállalók alanyi jogú tagság mellett dönthetnek a befizetésről és annak mértékéről.
  • Támogatnák, hogy a munkáltató járuljon hozzá a kiegészítő nyugdíjalapokhoz. A munkáltatók a munkavállalói befizetéseket hasonló összeggel adó-és járulékmentesen (vagy kedvezményes adózással) egészíthetnék ki opcionálisan, vagy az ajánlott mértékig kötelezően.
  • Egy normatív jellegű állami támogatás bevezetése a jelenleginél alacsonyabb limittel a kiegészítő nyugdíjalapokban. A támogatás mértéke sávozható, például az alapeset választása esetén 10 százalék, magasabb bérarányos vállalás esetén 20 százalék normatív támogatás kerülne jóváírásra az egyéni számlán, de például a mai 150 ezer forintos limit leszállítható 100 ezer forintra. Ezzel a program készítői szerint az ösztönzés a mainál szélesebb kört tudna rendszeres megtakarításra bírni.
  • Megreformálnák az önkéntes nyugdíjpénztárak eddigi működését. Az eddigi egyoldalú, befizetés alapú finanszírozásról egy kiegyensúlyozottabb (biztosítókhoz hasonló) vagyon és befizetés alapú finanszírozásra állnának át.
  • A jóléti alapokban a nyugdíj-és egészség zseb egymástól elkülönülne, de bizonyos élethelyzetekben - első lakás vásárlása, gyermekszületés, rendkívüli családi esemény (családfenntartó munkanélkülisége, idős hozzátartozó ápolása) - a zsebek átjárhatók lennének.
Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018