eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma

Nagyszabású kíbertámadás veszélyére figyelmeztetnek a szakemberek

Az ESET kiberbiztonsági cég egy olyan hekker-csoportot fedezett föl, amelynek fő tevékenysége a kémkedés és felderítés, amely feltehetően egy későbbi nagyszabású szabotázsakció előkészítésére szolgál.

Az Ukrajnát évek óta terrorizáló BlackEnergy 2015 decemberében vált ismerté, amikor 230 ezer embert érintő áramkimaradást okozott. Ez volt az első bizonyítottan kibertámadás okozta áramszünet. A támadással egy időben az ESET szakemberei elkezdtek felderíteni egy másik kiberbűnözői csoportot, a GreyEnergy-t.

Beszámolójuk sazerint a GreyEnergy számos energiavállalat elleni támadásban, és más kiemelt célpontok elleni akciókban vett részt az elmúlt három évben, de tevékenysége nem korlátozódik Ukrajnára és eddig még nem okozott károkat.

Az ESET elemzése szerint a GreyEnergy kártevők kémkedésre és felderítésre használták. A többi között úgynevezett hátsóajtó, képernyőfelvétel-készítő, keylogger, jelszavakat és hitelesítőket kiszivárogtató funkciókat juttattak a gépekre.Ezek révén a hzekkerek egész rendszerek fölött tudják átvenni az irányítást - figyelmeztetet a kíberbiztonsági cég.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×