INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

kibertámadás

eset

hekker

Nagyszabású kíbertámadás veszélyére figyelmeztetnek a szakemberek

Nagyszabású kíbertámadás veszélyére figyelmeztetnek a szakemberek

Infostart

Az ESET kiberbiztonsági cég egy olyan hekker-csoportot fedezett föl, amelynek fő tevékenysége a kémkedés és felderítés, amely feltehetően egy későbbi nagyszabású szabotázsakció előkészítésére szolgál.

Az Ukrajnát évek óta terrorizáló BlackEnergy 2015 decemberében vált ismerté, amikor 230 ezer embert érintő áramkimaradást okozott. Ez volt az első bizonyítottan kibertámadás okozta áramszünet. A támadással egy időben az ESET szakemberei elkezdtek felderíteni egy másik kiberbűnözői csoportot, a GreyEnergy-t.

Beszámolójuk sazerint a GreyEnergy számos energiavállalat elleni támadásban, és más kiemelt célpontok elleni akciókban vett részt az elmúlt három évben, de tevékenysége nem korlátozódik Ukrajnára és eddig még nem okozott károkat.

Az ESET elemzése szerint a GreyEnergy kártevők kémkedésre és felderítésre használták. A többi között úgynevezett hátsóajtó, képernyőfelvétel-készítő, keylogger, jelszavakat és hitelesítőket kiszivárogtató funkciókat juttattak a gépekre.Ezek révén a hzekkerek egész rendszerek fölött tudják átvenni az irányítást - figyelmeztetet a kíberbiztonsági cég.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018