eur:
393.81
usd:
367.75
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

A facebookos vásárlások árnyoldala

Könnyen akár rendőrségi ügy is lehet, ha a fogyasztók nem megbízható, szélhámos kereskedőnél vásárolnak az elektronikus felületeken - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. Több ezer, az internetes vásárláshoz köthető ügy lehet a békéltető testületek előtt - érzékeltette a probléma súlyát Baranovszky György.

A statisztikai adatok szerint Magyarországon, az Európai-Unióban, sőt az egész világon is rohamosan növekszik az internetes vásárlások száma - mondta az InfoRádiónak Baranovszky György, a FEOSZ ügyvezető elnöke.

Ez a rohamos növekedés viszont maga után vonja azt is, hogy egyre több panasszal kell foglalkoznia a fogyasztóvédelmi szervezeteknek, illetve egyre több lépésre van szükség a fogyasztók védelmének érdekében.

Facebookos vásárlási panaszok

Baranovszky György szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem támogatja a panaszok megoldását és kezelését, pályázatokat nem ír ki erre, viszont folyamatosan csörögnek a telefonok a Békéltető Testületeknél.

"Több ezres már az internetes vásárlással hozzájuk forduló fogyasztói megkeresések száma"

- hangsúlyozta FOESZ ügyvezető elnöke.

A problémák

A legtöbb esetben a fogyasztók azzal keresik meg a szervezeteket, hogy szeretnének elállni a szerződéstől, de a vállalkozás nem ad erre jogot - mondta Baranovszky György.

Az ügyvezető elnök azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint ne vásároljunk a Facebookon keresztül. Ha mégis ezt tesszük, előtte nézzük meg, tényleg kereskedő-e akitől vásárolnánk, tényleg attól vesszük-e meg, akitől szeretnénk.

"Nézzük meg, hogy nem hamis-e az oldal, mert ha igen, akkor el kell menni a rendőrségre és feljelentést kell tenni. Ez az egyetlen eszköz"

- emelte ki.

Baranovszky György hozzátette, a megyei vagy fővárosi Békéltető testületek segíthetnek az ügyben megoldani a vitát, de amikor egyértelműen csaló cégről van szó, már csak a rendőrség tud beavatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×