INFORÁDIÓ 
2019. január 18. péntek
Piroska

palkovics lászló

mesterséges intelligencia

bme

elte

Egyedülálló lehet Magyarország a mesterségesintelligencia-kutatásban

Egyedülálló lehet Magyarország a mesterségesintelligencia-kutatásban

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Két új, a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó mesterképzés indul angol nyelven 2018 szeptemberétől két budapesti egyetemen – mondta az InfoRádiónak Palkovics László oktatási államtitkár, az önvezető járművek hazai fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Most is vannak olyan képzések, melyekben a mesterséges intelligencia mint alkalmazási terület megjelenik, de az iparvállalatok kérésére ezen most tovább javítana a kormányzat – mondta Palkovics László. Tavaly született egy egyetemi együttműködés, melynek keretében 2018 szeptemberében az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen angol nyelvű mesterkurzusok indulnak, amelyek a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek kinevelését célozza.

A BME-n inkább mérnöki irányba halad az oktatás, például autonóm járműrendszerek irányításával foglalkoznak majd, míg az ELTÉ-n pedig a mesterséges intelligencia és leképezései jelennek majd meg a tantervben.

Kedden jelentette be a Continental, hogy Magyarországon hozza létre a mesterséges intelligencia platform fejlesztésével foglalkozó munkacsoportját, mely százfős kutatóintézetet jelent – emlékeztetett az államtitkár. Más cégek is hasonlót terveznek – tette hozzá. Nagyon jelentős az az igény, amely erre a területre fókuszál. Bár nem szembesülünk vele, de a mesterséges intelligencia számos helyen megjelenik az életünkben, például banki hitelfelvételnél a hitelképességet ma már nem emberek, hanem szoftverek vizsgálják – emelte ki Palkovics László.

Pénteken konferenciát tartottak a Műszaki Egyetemen az intézményben folyó mesterséges intelligencia kutatásának 25 évfordulójának tiszteletére. Az egyetem a külföldi együttműködő partnereit – így a kaliforniai Berkeley Egyetemet – is meghívta a rendezvényre. Értékelik az elmúlt időszakot, és a kutatások jövőbeni fő irányát is meghatározzák. 

Kapcsolódó hang

180202 GAZ1 1220 mesterséges intelligencia - új képzés Palkovics int SI
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018