eur:
389.68
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Érdekes dologra szoktak rá a külföldre utazó magyarok

Érdekes dologra szoktak rá a külföldre utazó magyarok

Egyre bátrabban használják bankkártyájukat a külföldre utazó magyarok: a vásárlások száma bő harmadával, az értéke pedig közel negyedével nőtt 2017 első három negyedévében az egy évvel korábbihoz képest.

Hozzávetőleg 36,3 millió alkalommal fizettek külföldi kereskedőknél itthon kibocsátott bankkártyáikkal a magyarok 2017 első kilenc hónapjában, ami igen látványos, 33,9 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A külföldön végrehajtott vásárlási tranzakciók értéke 428,25 milliárd forintra növekedett, ami 24,8 százalékos emelkedés 2016 első három negyedévéhez képest - írja a Világgazdaság.

Az egy vásárlásra jutó érték csökkent, a kisebb összegű műveleteknél is egyre többször előkerülnek a plasztikok. A készpénzfelvételeknél viszont – hasonlóan a belföldi adatokhoz – már jóval szerényebb a növekedés. A külföldi kártyás készpénzfelvételi tranzakciók összértéke 62,7 milliárd forintot ért el január eleje és szep­tember vége között, ami nem egészen 3 százalékos éves növekedésnek felel meg, miközben a darabszámuk is csak 5,8 százalékkal emelkedett, valamivel több, mint 1,13 millióra.

A magyarok belföldön is egyre aktívabban használják vásárlásra a plasztikjaikat: a belföldi kártyás vásárlások száma 25,2 százalékkal, 447,9 millióra emelkedett 2017 első három negyedévében, miközben az értékük 25,7 százalékkal, 3143,6 milliárd forint közelébe nőtt. 

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×