eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Chikán Attila: választ kapunk arra, mik alapján hozunk döntéseket

Chikán Attila: választ kapunk arra, mik alapján hozunk döntéseket

Az amerikai Richard Thaler kapja idén a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A Chicagói Egyetem professzora két hete a Rajk László Szakkollégium szervezésében telt ház előtt tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián. A közgazdász munkásságát Chikán Attila egyetemi tanár méltatta az InfoRádióban.

Chikán Attila: választ kapunk arra, mik alapján hozunk döntéseket

Richard Thaler a viselkedési közgazdaságtan az atyja – mondta Chikán Attila közgazdász. Az egyetemi tanár magyarázata szerint ez egy olyan, új ág, amely valósághűbb és az emberi természethez közelebb állva fogalmazza meg a közgazdasági kérdéseket.

„Választ ad arra, minek alapján döntünk és a döntések következményeit hogyan vesszük figyelembe.”

A hagyományos közgazdaságtan arra épül, hogy az emberek racionálisan, értékítéleteik és életük tapasztalatai el tudják dönteni, hogy mi a jó nekik – mondta a közgazdász, hozzátéve, hogy ez a valóságtól jelentősen eltérő, racionális gondolkodásra épülő döntési modell arra jó, hogy a gondolkodás irányát jelölje, de arra nem alkalmas, hogy a konkrét döntéseket megmagyarázza.

„Thaler professzor és a munkatársai a döntéselmélet új megközelítését alapozták meg. Szemben a hagyományos közgazdaságtan alapvetően matematikai megközelítésével, ők inkább empirikus esettanulmányokkal elemzik,

hogyan történnek a döntések.”

A közgazdaságtan szerint az ember szándékoltan racionális, de nem tud az lenni, mert az érzelmek, amelyek a döntését befolyásolják megakadályozzák ebben – hangsúlyozta Chikán Attila.

„Nem irracionális, hanem nem teljesen tud racionális lenni.”

Mindez azt is jelenti, hogy a közgazdaságtan irányt tud mutatni, de nem tudja részleteiben megmagyarázni a döntések következményeit – fogalmazott az egyetemi tanár. A viselkedési közgazdászok felmutatják azokat a problémákat, amelyeket Thaler professzor anomáliáknak nevez, amelyek szemben állnak a tradicionális feltételezésekkel, ezek segítségével új modelleket alkotnak – tette hozzá Chikán Attila.

„Puhább, de reálisabb feltételekre épülő modelleket tudnak alkalmazni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×