A növényi italok alternatív megoldást jelenthetnek a tehéntej helyettesítésére a tejfehérje-allergiában, illetve laktóz-intoleranciában szenvedők számára, emiatt egyre nagyobb teret hódítanak. Ehhez a trendhez igazodva összesen 15 natúr, külföldön gyártott szójaital komplex ellenőrzését végezték el a NÉBIH szakemberei a Szupermenta termékteszt keretében. A laboratóriumi vizsgálatok során a termékek tejfehérje-, laktóz-, glutén-, fehérje-, vitamin-, kalcium- és GMO tartalmát mérték.
Mivel a glutén-szennyezettség és a laktóztartalom kockázatot jelenthet az arra érzékenyeknek, a “gluténmentes” és/vagy “laktózmentes” felirattal ellátott szójaitalok esetében a termékek laktóz- és gluténtartalmát is vizsgálták.
Az eredmények alapján kifogás nem merült fel.
További pozitívum, hogy tejfehérje jelenléte sem volt kimutatható egyetlen mintában sem.
A vizsgált 15 szójaitalból 6 jelölésén utaltak a kalcium jelentős mennyiségére,3 esetében pedig hozzáadott vitamintartalomra vonatkozó információ szerepelt a csomagoláson. Az ellenőrzés során valamennyi termék megfelelőnek bizonyult.
A szakemberek ellenőrizték mind a 15 termék GMO, valamint fehérjetartalmát.
Jó hír, hogy GMO egyetlen esetben sem volt kimutatható,
míg a tápértékjelölésen szereplő fehérjetartalom mindegyiknél összhangban volt a valós mennyiséggel.
A jelölés tekintetében ezúttal 15 termékből 10 esetben merült fel valamilyen szabálytalanság. Jellemző hiba volt a tárolási feltétel helytelen megjelenítése vagy a termék kezelésére (UHT) való utalás hibás feltüntetése.
A tápérték-jelöléssel és a magyar nyelvű címkével is akadtak problémák. A jelölési hiányosságok miatt a NÉBIH a termékek forgalmazóit figyelmeztetésben részesíti, és kötelezi a hibák kijavítására.
A termékcsoport megnevezését minden esetben megfelelően alkalmazták a forgalmazók. A vizsgált termékek közül egyiket sem tüntették fel helytelenül „szójatejként”, hanem mind a 15 dobozon a helyes, „szójaital” megnevezés szerepelt.
A kedveltségi vizsgálat ezúttal sem maradt el. Laikus és szakértő kóstolók pontozták az italok külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát. Az értékelések alapján a megmérettetésen első lett az Alpro, második az Alpro bio, harmadik pedig a Happy Soya szójaital.