eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Berobbant a növényi italok forgalma

Egy kutatás szerint akár negyedmillió rendszeres hazai fogyasztó mellett további százezrek választják időnként a növényi italokat tehéntej helyett. A dietetikusok szerint ezeknél figyelni kell arra, hogy mekkora a bevitt tápérték, és hogy az összetevőkből mit és mennyire hasznosít az emberi szervezet.

Több százezren tértek át a tehéntejről valamilyen növényi italra az elmúlt években; a legtöbben speciális étrend, míg mások a környezettudatosság miatt fogyasztanak inkább valamilyen alternatív tejet - írta a Magyar Nemzet. A vásárlók háromnegyede a kókuszitalt részesíti előnyben, de ugyanilyen népszerű a mandula- és a rizsital is. Ugyanakkor, bár sokan ismerik a szójából készült tejhelyettesítőket, a többség mégis inkább más magvakból és gabonákból készült italokat választ – tájékoztatta a lapot a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a készítmények jóval kevesebb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint a hagyományos tej.

Egy tavalyi online lakossági kutatás szerint a felnőtt internetezők

  • 82 százaléka hallott már a növényi italokról,
  • 29 százalékuk próbálta is valamelyiket, de nem vált fogyasztóvá,
  • 11 százalék fogyasztja őket, de nem heti rendszerességgel,
  • a válaszadók négy százaléka pedig heti rendszerességgel fogyaszt valamilyen növényi italt.

A felmérés eredményeit a teljes magyar lakosságra vetítve megbecsülhető, hogy

körülbelül 250 ezer rendszeres és összesen 900 ezer fogyasztója van ezeknek az italoknak.

A vegán étrend és egyéb vegetáriánus irányzatok, divatdiéták követése, tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység fennállása, különböző állat- és környezetvédelmi elvek egyaránt indokolhatják, miért választják a növényi italokat. A legnagyobb felhasználók a speciális étrendet követők és a környezettudatos életmódot folytatók – fogalmazott az MDOSZ.

A dietetikusok emlékeztettek: a tehéntej fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat tartalmaz, igen gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminok egyaránt megtalálhatók benne. A magyar táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani.

Növényi italok ma már számtalan alapanyagból készülhetnek: a kókusz és az olajos magvak mellett gabonákból (rizs, zab, tönköly, kamut, köles), álgabonából (quinoa, hajdina, amaránt) és szárazhüvelyesekből előállított is található a boltok polcain.

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a növényekből gyártott készítmények jóval kisebb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint a hagyományos tej, igaz, a zsírtaltalmuk is alacsonyabb.

Amíg a hagyományos tej 100 grammjában 3,4 gramm fehérje van, az alternatív helyettesítők – a szóját leszámítva, amely a tehéntejjel azonos mennyiségű fehérjét tartalmaz – 100 grammjában 1,7 gramm található az MDOSZ szerint. A 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejhez hasonlítva a növényi italok többsége ugyanakkor alacsonyabb zsírtartalmú, főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak és koleszterinmentesek, ami szív- és érrendszeri szempontból kedvezőbb. Az étrendbe illesztésnél a szénhidráttartalomra sem árt odafigyelni: egyes gabonából előállított italoknál ez még hozzáadott cukor nélkül is, deciliterenként akár 13 gramm is lehet.

A lap idézi az MDOSZ azon álláspontját is, hogy bár sok növényi italt dúsítanak kalciummal és különböző vitaminokkal, hogy a tehéntejhez hasonló tápanyag-összetételt érjenek el, ezen mikrotápanyagok biológiai hozzáférhetősége, hogy mennyit tud valójában felvenni belőle a szervezet bizonytalan és több tényezőtől függő.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×