eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Bíróságon támadták meg Paks II környezetvédelmi engedélyét

Bíróságon támadták meg Paks II környezetvédelmi engedélyét

A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub bíróságon támadta meg Paks II környezetvédelmi engedélyét, mivel véleményük szerint az számos kérdést nem tisztáz megfelelően. A zöld szervezetek azt várják az igazságszolgáltatástól, hogy az ítélet meghozataláig függessze fel a másodfokú határozat végrehajtását, és az eljárás lezárultával helyezze hatályon kívül Paks II környezetvédelmi engedélyét.

A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub bíróságon támadta meg Paks II környezetvédelmi engedélyét, mert az engedély és az engedély alapjául szolgáló hatástanulmány nem ad megnyugtató választ számos alapvető kérdésre. A zöld szervezetek keresetükben 16 pontban sorolják fel az engedéllyel kapcsolatos aggályaikat, melyekből az alábbiakat tartják a legsúlyosabbaknak.

  • Az engedély rendezetlenül hagyja a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsát és a leszerelés kérdéseit. Az elkészült hatástanulmány súlyosan hiányos: nincs bizonyítva, hogy elegendő hely lesz-e Bátaapátiban a kis és közepes aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére (ahol már az ideiglenes tárolás megoldása is kérdéses); továbbá teljesen megoldatlan a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolása és végleges elhelyezése.
  • A hatástanulmány nem vizsgálja kielégítő módon Paks II építésének és üzemeltetésének környezeti hatásait. A tervezett építési és üzemidőt a több mint másfél évig tartó eljárás utolsó két hónapjában módosították, és a módosítást követően már nem készültek megfelelően alapos vizsgálatok. Paks I és Paks II együttes üzemelési ideje például az eredeti három évről időközben hét évre változott, ezt azonban már nem vizsgálták részletesen, pedig a módosítás jelentős változásokat eredményezhet többek között a Duna élővilágára. A hatástanulmány a blokkok együttes építéséből fakadó plusz környezeti terhelésre és a Paks I-re hatással lévő talajvízszint-csökkenésre se tér ki érdemben – írták közleményükben.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub a kezdetek óta ügyfélként vesz részt. A környezetvédelmi szervezetek több ponton hiányosnak és homályosnak találták az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat, ezért a hatásvizsgálat alapján a Baranya Megyei Kormányhivatal által tavaly szeptember 29-én kiadott környezetvédelmi engedélyt októberben megfellebbezték. A másodfokú hatóság azonban ennek nem adott helyt, így Paks II környezetvédelmi engedélye 2017 márciusában jogerőre emelkedett.

Mivel a határozat továbbra sem rendez számos fontos kérdést, az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország az engedélyt a bíróságon megtámadta, és keresetében azt kéri:

a bíróság függessze fel a másodfokú határozat végrehajtását,

és a környezetvédelmi engedélyt az elsőfokú határozatra is kiterjedő hatállyal szüntesse meg.

„Annak érdekében, hogy minél átláthatóbb legyen a legalább 4000 milliárd forintos beruházás, a mai nappal útjára indítjuk paksameta.hu blogunkat, melyben naprakész elemzéseket adunk a paksi bővítésről szóló információkról, rámutatunk a tájékoztatás hiányosságaira, és segítünk a nyilvánosságra hozott adatok értelmezésében" – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×