eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ez lehet az egyik legfontosabb szakma

Adattudományi és adattechnológiai tanszék indul az ELTE-n a Deutsche Telekom támogatásával. A Magyar Telekom Product House igazgatója azt mondta: már ma is keresett munkaerő az, aki ért az adattudományhoz, mert az adatmennyiség egyre növekszik, az adatok értelmezése pedig új terméket vagy szolgáltatást jelenthet a cégeknek.

Ebben a tanévben Adattudományi és Adattechnológiai Tanszék indul az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán. A támogató a Magyar Telekom anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlege.

Az adattudomány arról szól, hogyan lehet nagy mennyiségű adatból értelmes, az emberek számára értelmezhető szolgáltatásokat produkálni – mondta a célokról a Magyar Telekom Product House igazgatója.

Dobó Mátyás kifejtette: egyre nagyobb mennyiségű adat és információ keletkezik a különböző okoseszközökön, szenzorokon keresztül. Ezek megfelelő feldolgozásával újfajta szolgáltatásokat és élményeket lehet teremteni az ügyfeleknek vagy üzleti szereplőknek.

Az adattudományhoz értők határterületen dolgoznak.

„Ők azok a programozók, akik jól értenek a statisztikához, vagy azok a statisztikusok, akik jól értenek a programozáshoz. Egyszerre értik, hogyan lehet nagy mennyiségű adatot különböző modellekkel feldolgozni, és értenek is ahhoz, ezt hogyan kell leprogramozni” - közölte a szakemberekről az igazgató.

Dobó Mátyás szerint az adatokat feldolgozni képes emberekre való igény növekszik, ez az egyik legfontosabb szakmává válhat a jövőben.

„A döntésekhez egyre több adatot használnak fel, minden iparág kezd adatvezéreltté válni. A kereskedelembe ahhoz használják fel az adatokat, hogy hol hozzanak létre egy új boltot, a telekommunikációban pedig ahhoz, hogy az ügyfél milyen ajánlatot kapjon” - emelte ki.

A tanszék, amelynek vezetője Horváth Tamás lett, a kutatás és a nyílt innováció eszközeivel segítené elő az adatvezérelt üzleti alkalmazások létrejöttét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×