eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Átfogó vizsgálatot sürget a Buda-Cash ügyben a Jobbik

A Jobbik azonnali és átfogó vizsgálatot sürget a Buda-Cash- ügyben. Hegedűs Lorántné, a párt országgyűlési képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján gyerekesnek nevezte, hogy a kormány az ötéves ellenőrzési ciklusra fogja, amiért nem tűnt fel senkinek az évszázad botránya.

Az ellenzéki politikus szerint a kár nagyságrendje, a mintegy 100 milliárd forint a teljes országvédelmi alappal megegyezik, és félő, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

Hegedűs Lorántné azt szorgalmazta, hogy mielőbb tisztázzák, mely bankok érintettek. Példaként említette, hogy Siklóson egy helyi pénzintézettől is sokan viszik el pénzüket, mert elterjedt, hogy az kapcsolatban áll a Buda-Cash-sel.

Értékelése szerint a visszaélések "üzemszerűen" zajlottak a Magyar Nemzeti Bank és a Központi Elszámolóház és Értéktár orra előtt, ezért azt is meg kell vizsgálni, hány további cég alkalmazhatta ezt a mintát. Bírálta, hogy senkinek nem tűnt fel, a Buda-Cashnél 2,7 milliárd forint volt az osztalék és közben bankokat tudtak vásárolni.

Hegedűs Lorántné szólt arról is, hogy tudomásuk szerint százhúsz, jellemzően kistelepülési önkormányzat érintett, és noha a közalkalmazottak bérét a kincstár állja, a közüzemi számlákat, közétkeztetést, szociális ellátást ezen települések nem tudják megoldani, az érintett vállalkozások pedig a helyi adókat sem tudják kifizetni. A politikus kérdésre azt is elmondta: azonnal szűkíteni kell az ötéves ellenőrzési ciklust.

Windisch László, a jegybank alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be: a Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket rendelt el.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×