INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kétheti mélyponton a frank a dollárhoz és az euróhoz képest

InfoRádió / MTI
Kétheti mélypontra került a svájci frank árfolyama a dollárhoz és az euróhoz képest, de gyengült a forinthoz viszonyítva is azokra a piaci értesülésekre, hogy az ország jegybankja intervenciót hajt végre a frank gyengítésére, miközben egy lapinformáció szerint a bank új frank/euró küszöböt állítana fel.

A Schweiz am Sonntag című lap vasárnap a központi bankhoz közelálló, meg nem nevezett forrásokat idézve arról írt, hogy a jegybank nem hivatalosan 1,05-1,10 közötti frank/euró árfolyamot szeretne. A jegybank szóvivője azóta sem kommentálta az értesülést.

Január 15-én a svájci központi bank valósággal sokkolta a piacokat azzal a bejelentésével, hogy három év után eltörölte a franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét.

A január közepi bejelentésre a frank rövid időre 40 százalékkal erősödött az euróval szemben, hétfőn 13 százalékkal állt a közvetlenül a január 15-i bejelentést megelőző szinten.

A vasárnapi lapértesülés kétheti mélypontra küldte a frankot. Hétfő délelőtt az euró 1,9 százalékkal 1,0580 frankra erősödött, a dollár gyakorlatilag ugyanilyen mértékben 0,9345 frankra drágult.

A forint is erősödött a frankkal szemben. Pénteken a frank 299,35 forinton zárt. Hétfő reggel 7 órakor 297,04 forinton, fél 12-kor 294,64 forinton állt a frank.

A címlapról ajánljuk