eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kovács Pál: Készül Magyarország energiastratégiája

Hazánk jövőbeli biztonságos energiaellátásához az atomenergiára és a megújuló energiára is szükség van - mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az InfoRádiónak. Kovács Pál jelezte, hogy a paksi atomerőmű blokkjainak élettartam-hosszabbítása és a létesítmény bővítésének kérdése is napirenden van, de emellett készül a kormány részére Magyarország energiastratégiája, illetve az a kitekintés is, amely napjainktól 2050-ig fogja át az energiaellátás szempontjából kritikus időszakot.

Pillanatnyilag két téma van terítéken Paks ügyében: az egyik a már befejezett teljesítménynövelés után a blokkok élettartam-hosszabbítása. Erről az Országos Energiahivatal az év végéig hoz majd határozatot - mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Kovács Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a hosszabbítással húsz évvel nőne a lehetősége annak, hogy az atomenergiát a már meglévő blokkokkal továbbra is gazdaságosan és biztonságosan lehessen termelni a 2030-as évekig.

A másik napirenden lévő kérdés a bővítés az atomerőmű telephelyén - folytatta a helyettes államtitkár. Emlékeztetett, hogy az Országgyűlés 2009 áprilisában már elvi engedélyt adott, hogy az előkészületi munkák megkezdődhessenek. A munkálatokat a Paksi Atomerőmű jelenleg is végzi, az eredményekről a kormány hamarosan tájékoztatja a közvéleményt.

A fukusimai atomkatasztrófa után felvetődött, hogy át kell tekinteni az alapvető tervezési követelményeket, és azt is, hogy ezek mennyire konzervatívak a régióban. Ezeket a szakemberek az év végéig értékelik - mondta Kovács Pál.

Az Energia Klub felvetéséről, amely azt kifogásolta, hogy a bővítésről nem folytattak társadalmi párbeszédet, a helyettes államtitkár úgy nyilatkozott: a beadványt most kapták kézhez, és ha tanulmányozták, akkor tudják kialakítani az álláspontjukat.

Az alternatívákról a szakpolitikus elmondta: most készül a kormány részére Magyarország energiastratégiája, illetve az a kitekintés, amely napjainktól 2050-ig fogja át az energiaellátás szempontjából kritikus időszakot. Ebben több mint hetven energiaellátási forgatókönyvet vázoltak föl, és ezek közül választottak ki hatot arra a stratégiára, amelyek leginkább jellemzik ezeket az elképzeléseket. A tervezetet hamarosan a kormány elé terjesztik - jelezte a helyettes államtitkár.

A politikus szerint arról ma még korai lenne nyilatkozni, hogy mekkora lehet Magyarország energiaellátásában az atomenergia, illetve a megújuló energiaforrások aránya. Hozzátette azonban, hogy ha szénmentes Európát, és ezen belül Magyarországot szeretnénk energetikai és közlekedési szempontból is, ahhoz mindkét energiaforrásra szükség lesz a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×