INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Gyermekház épül Csíksomlyón a magyar állam támogatásával

InfoRádió / MTI
Mintegy 120 millió forintból épül árva gyermekek elhelyezésére, oktatására szolgáló komplexum az erdélyi Csíksomlyón a magyar állam hozzájárulásával. A csíksomlyói Csibész Alapítvány gyermekházának szombati alapkőletételén jelen volt Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár.

Bencsik János az MTI-nek elmondta: a nemzeti tulajdonban lévő energetikai társaságok támogatásával épülhet meg az erdélyi Csíksomlyón egy lakó- és közösségi ház. A projekthez a cégek, mint a Magyar Villamos Művek (MVM) leányvállalatai, a Mavir és a Paksi Atomerőmű összesen 50 millió forinttal járulnak hozzá.

A hátrányos helyzetű csángó gyermekek elhelyezése mellett különféle felnőttképzéseket is tartanak majd a házban.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a jövőben az ilyen kezdeményezésekből egyre több lesz, és a határon túli magyarokkal való kapcsolat tovább erősödik.

"Nagyobb figyelem összpontosul a jövőben a magyar állam részéről erre a területre" - hangsúlyozta a politikus.

Mint hozzátette: ez egy "gyógyulási folyamat" ahhoz képest, hogy mennyire "szétszakított állapotban voltunk" hat éve, a kettős állampolgárságról tartott népszavazáskor és utána.

Gergely István, a csíksomlyói Csibész Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta: a tervek szerint egy év alatt sikerül majd felépíteni a mintegy 1100 négyzetméteres komplexumot, ahol körülbelül 50-70 árva, szociálisan hátrányos helyzetű gyermek nevelésével, a társadalomba való beilleszkedésének segítésével foglalkoznak majd.

A címlapról ajánljuk