eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Európában egyedül nálunk gyártják a PEZ-t

Egymilliárd forintból épült fel Jánossomorján az Ed. Haas PEZ termékeket gyártó üzeme, ahol háromszázan dolgoznak - mondta az Ed. Haas Hungária ügyvezető igazgatója. Bozorai Tibor hozzátette: már most látszik, hogy bővíteni kell a termelést.

A gyárat csak most adták át, az épület viszont már egy éve elkészült, a termelés áttelepítéséhez azonban időre volt szükség - mondta az InfoRádiónak az Ed. Haas Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Az új üzemben a PEZ cukorkák mellett vitaminozott pezsgőtablettákat és egyéb Haas termékeket, így pudingport, vaníliás cukrot, sütőport és befőzőszereket gyártanak. Az előbbi két csoportba tartozó termékek háromnegyed részét külföldön értékesítik, míg a porok 80 százaléka Magyarországon adják el - tette hozzá Bozorai Tibor.

A jánossomorjai üzem - ahol jelenleg több mint háromszázan dolgoznak - Európa egyetlen PEZ-cukorka előállítójává vált, miután az osztrák anyacég Magyarországra telepítette át a gyártást Ausztriából. A világon egyébként mindössze két PEZ-gyártó működik; a másik az Egyesült Államokban, New York mellett.

Már most látszik, hogy a gyár kicsi, de ezzel már az építkezés kezdetén számoltak, így van lehetőség bővítésre - tette hozzá Bozorai Tibor.

A PEZ és a Haas a tulajdonosi kör révén tartozik össze. Utóbbi 1989 óta van jelen Magyarországon, működését a cukorkák gyártásával kezdte. Néhány év múlva az osztrák családi vállalkozás a Haas-gyártmányok előállításával bővítette magyarországi gyártmánypalettáját. 2001-ben a PEZ- és a Haas-vonal kettévált.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×