INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A fiatalok választását a pénz határozza meg

Infostart / InfoRádió
Hűtlenebbek a magyar pályakezdő férfiak az friss diplomás álláskereső hazai nőknél: előbbiek 26 százaléka nyilatkozta azt, hogy akár három évnél hosszabb időre is vállalna külföldön munkát. A friss diplomások legszívesebben a pénzügyi, és az IT szektorban helyezkednének el, a fiatalok azért választják ezeket a szakmákat, mert itt jól lehet keresni - derült ki a Figyelő-Hewitt KarrierStart felméréséből.

Harminchatezer pályakezdő vagy álláskereső véleményét mutatja a Figyelő-Hewitt most elkészült KarrierStart harmincas toplistája - közölte Veres Rita vezető tanácsadó az InfoRádióval.

Hozzáttette: az látható a statisztikákból, hogy nagyon kedvelik a fiatalok a pénzügyi szférát: szívesen mennének bankokhoz, biztosítókhoz dolgozni. A másik népszerű terület az IT, illetve a telekommunikáció.

Meglepő adat, hogy a pályakezdők kétharmada keresne külföldön állást. Közülük minden ötödik akár több évet is szívesen dolgozna távol a hazájától. E téren a férfiakban erősebb a távozási vágy, 26 százalékuk több mint három esztendőt töltene idegen országban. A nők hűségesebbek a hazájukhoz - mutatta ki a felmérés.

A két legnépszerűbb területről kiderült, hogy a fiatalok azért választják ezeket a szakmákat, mert itt jól lehet keresni. Ez azt is jelzi, hogy számukra a fizetés a legfontosabb szempont a munkahely választásnál.

Akadnak azért más tényezők is, amelyek befolyásolhatják a döntést. Ilyen például a fejlődési lehetőségek, vagy a vállalat emberközpontúsága.

Mivel a válság miatt most nehezebb munkát találni friss diplomával, a pályakezdőknek érdemes meggondolni, hogy elköltözzenek-e otthonról egy jobb álláslehetőség kedvéért. A kimutatás szerint ezt sokan fontolóra is veszik - jelezte Veres Rita


A címlapról ajánljuk