eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ilyen új forinthiteleket kínálnak a bankok márciustól - összehasonlítás

A Pénzcentrum összehasonlította a magyarországi pénzintézetek által a hónap elejétől hatályos szigorításoknak megfelelően kínált forint alapú lakáshiteleket. Mint ismert, forint alapon ezentúl csak a fedezetként felajánlott ingatlan(ok) hitelbiztosítéki értékének 75 százaléka finanszírozható, ennek megfelelően egy öt millió forintos lakáshitelhez legalább 6,7 milliós, egy tízmillióshoz legalább 13,3 millió forintos fedezetet kell biztosítani.

A pénzintézetekről két kivétellel elmondható, hogy már felfüggesztették a svájci frank alapú lakáshitel termékeiket, a jegybanki alapkamat csökkenésével pedig az euró alapú hitelek előnye is a korábbi szint alá csökkent. Az igényelt hitelösszegekben és az átlagos futamidő tekintetében egyelőre nem történt mérhető változás, de többen is a felvenni kívánt összegek csökkenésére számítanak.

A lista élén 5 és 10 millió forintos hitelösszeg esetén is az AXA Bank végzett 9,1 százalékos, valamint 8,96 százalékos teljes hiteldíj mutatóval. Ötmillió forint esetén a havi törlesztőrészlet 45 121 forint, míg egy 10 milliós forint alapú lakáshitelt havi 89 619 forinttal kell törleszteni.

A második helyezett K&H Bank a márciusi jogszabályi szigorítások hatására a forintban történő hitelfelvétel némi térnyerésére számít, de összességében vélhetően kevesebb hitelt tud majd felvenni a lakosság. A teljes vételár finanszírozása kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával a K&H Banknál is megoldható. A bank 5 milliós ajánlatához két törlesztőrészlet tartozik, az első két évben havonta 38 542 forintot, majd ezt követően havi 43 748 forintot kell fizetni.

A harmadik helyen az FHB Bank végzett, mely az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fordít a forint alapú hitelek értékesítésére.

A negyedik helyen található UniCredit Bank törlesztőrészletei a március 8-tól érvényes kondíciók szerint lettek megállapítva. Az UniCredit képviseletében a lakáshitelekről elmondták, hogy 2008 novembere előtt a bank ügyfelei döntően svájci frankban vettek fel hiteleket, azóta jellemzően euróban igénylik a forinthitelek egyre inkább növekvő aránya mellett. A március 1-jétől életbe lépett szabályozás nyomán a forinthitelek további térnyerésére számítanak.

Dinsdale Julianna, az Allianz Bank Üzleti Terület ügyvezető igazgatója a penzcentrum.hu kérdésére elmondta, hogy a fennálló lakáshitelek túlnyomó része devizaalapú, a forinthitelek állománya egy százalék körüli. Ebben szerepet játszik, hogy a bank soha nem foglalkozott állami kamattámogatott forinthitelek értékesítésével. Ugyanakkor a forinthitelek iránti kereslet az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt.

A bankok által kínált hitelekről tájékozódhat a penzcentrum.hu cikkéből.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×