eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hol érdemes vásárolni Európában? - most megtudhatja

Portugáliában a legolcsóbbak, Norvégiában pedig a legdrágábbak a ruhaneműk Európában - a többi között ez derült ki az Európai Fogyasztói Központ nemrég végzett vizsgálatából.

A szervezet 27 országban hasonlította össze három ruházati- és egy kozmetikai áruházlánc árképzését: a Heness & Mauritz (H & M), a Clemens & August (C & A), valamint a Zaráét. Vizsgálták a Body Shop nemzetközi árképzését is, ilyen üzletek egyelőre Magyarországon nincsenek.

A felmérés készítői három női és egy férfiruházat árait hasonlították össze.

Magyarország a középmezőnyben végzett, ám bizonyos termékek esetében még Ausztria és Németország is olcsóbbnak bizonyult - mondta az InfoRádióban Morvai György, az Európai Fogyasztói Központ magyarországi irodájának igazgatója.

A termékek összességében Portugáliában voltak a legolcsóbbak - a farmerek átlagosan 10 euróval voltak olcsóbbak itt, mint például Finnországban, Olaszországban vagy Ausztriában -, és igen drágák voltak a skandináv országok, bár a svéd H & M Svédországban volt a legolcsóbb.

Érdekesség, hogy a C & A egyik farmerja Szlovákiában lényegesen drágább, mint Ausztriában, előbbi helyen 43 euró, míg az utóbbiban 29. Az üzletlánc termékei északi szomszédunknál általánosságban véve drágábbak, mint az európai átlag.

A Body Shop Svédországban a legdrágább, de Belgiumban, Luxemburgban, Írországban és Ausztriában is átlagosan 2-3 euróval volt drágább a vizsgált termék, mint Németországban.

Magyarországon, Csehországban, Dániában, Norvégiában és Nagy Britanniában - azaz az eurózónán kívüli országokban - az árak nagyobb mértékben térnek el az európai átlagáraktól, mint az eurozóna országaiban (kivéve Portugáliát).

A felmérés azt is megmutatta, hogy az árak az új tagállamokban ugyanakkorák vagy akár még magasabbak is lehetnek, mint az európai átlag. A korábbi várakozásokkal ellentétben tehát a fogyasztók ezen országokban átlagosan ugyannyit vagy akár többet is fizetnek ugyanazon termékért, annak ellenére, hogy az egy főre jutó jövedelem lényegesen alacsonyabb.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×