eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Mi áll a forint erősödése mögött?

Az elmúlt napokban folyamatosan erősödött a forint, az elemzők szerint elsősorban a régiós kockázatok javulásának és az általános piaci optimizmusnak köszönhetően. Az ING vezető makroelemzője szerint pozitív lehet, ha a 275-ös szintet átviszi a forint, ha viszont mégis romlik a piaci hangulat, akkor a 295-ös szintig is gyengülhet a magyar valuta árfolyama.

Régóta lebegtetik a piacon a lett valuta leminősítését, ez azonban nem fog megtörténni, ami az egész régió megítélésére pozitívan hat - mutatott rá az ING vezető makroelemzője.

Eközben továbbra is viszonylag optimista a nemzetközi hangulat, ebből pedig a forint is profitál, ahogy a régió többi valutája is - hangsúlyozta Németh Dávid.

Ugyanígy egy, a régióról vagy a világgazdaságból érkező negatív hír ellentétes folyamatokat indítana el, például az, ha az amerikai gazdasági lassabban áll helyre, vagy közép-európai recesszió elhúzódása kiábrándíthatja a befektetőket.

Magyarország megítélése némileg javult az elmúlt időszakban, negatív hír ugyanis nem nagyon jelent meg az országról. A költségvetés a tervezettnek megfelelően alakul, és az EP-választás eredménye sem váltott ki negatív reakciókat.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×