eur:
389.34
usd:
362.38
bux:
67961.02
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A lélektani határ felett a tokiói tőzsde

Több mint másfél százalékos emelkedéssel a lélektaninak számító 10 ezer pont fölé erősödött a tokiói értéktőzsde vezető indexe pénteken. Emelkedéssel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei is csütörtökön.

A tokiói börze irányadó Nikkei225 mutatója 1,6 százalék (154,49 pont) növekedéssel 10 135,82 ponton, október 7-e óta legmagasabb szinten zárta a napot.

A befektetőket részben az késztette vásárlásra, hogy pénteken közölt adat szerint májusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a kínai ipari termelés, miközben az áprilisi japán ipari termelés 5,9 százalékkal nőtt havi szinten, ami 1953 óta a legnagyobb bővülés volt. Ezt megelőzően, csütörtökön jelentették be, hogy májusban bővült az amerikai kiskereskedelmi eladás, három hónapon belül először.

A befektetői derűlátást erősítette, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1,9 százalékról 2,4 százalékra módosította a globális gazdaság jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését. Az IMF ezzel egyidejűleg megerősítette az idei évre vonatkozó 1,3 százalékos globális GDP-csökkenési becslését.

Ezek alapján a szakértők úgy vélik, hogy a globális gazdaság túljutott a nehezén.

Jelentősen, több mint öt százalékkal emelkedett a Nomura Holdings árfolyama, mert a Merrill Lynch tartásról vásárlásra javította a részvényt. A Merrill szerint japán legnagyobb brókercége ismét nyereségessé válik a következő pénzügyi évben.

Emelkedéssel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei is csütörtökön. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,4 százalék (31,90 pont) erősödéssel 8770,92 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite mutató 0,5 százalékkal (9,29 ponttal) 1862,37 pontra nőtt.

A kereskedők azt mondták, hogy a kedvező amerikai makrogazdasági adatokra, továbbá a kőolaj és a nyersanyagárak emelkedésére drágultak a részvények.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a kiskereskedelmi eladások 0,5 százalékkal növekedtek májusban. Igaz, a bővülés elsősorban a magasabb benzinárnak köszönhető. Az autó- és benzineladás nélkül számolva a növekedés csupán 0,1 százalék volt. A munkanélküli segélyt első ízben kérelmezők száma a vártnál négyszeresével, 24 ezerrel 601 ezerre csökkent.

Drágultak a banki részvények, miután a Goldman Sachs feljavította a Regions Financial Corp és a a Fifth Third Bancorp részvényminősítését.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×