eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szoros IMF-ellenőrzés alatt tölti hátralévő idejét a Gyurcsány-kormány

A nemzetközi közösségtől várható 20 milliárd eurós hitelkeretért cserébe több lényeges gazdaságpolitikai és pénzügyi vállalást tett, illetve törvénymódosítást vállalt a magyar kormány, illetve a Magyar Nemzeti Bank - közölte közös pénzügyminiszteri-jegybankelnöki sajtótájékoztatón Veres János, illetve Simor András.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodás egyik legfontosabb része, hogy a hitelkeretből megnyitnak egy 600 milliárd forintos részt, amely egyrészt a magyar bankok tőkehelyzetét erősítheti, másrészt az állami garanciavállalás miatt olcsóbban juthatnak a bankok devizaforrásokhoz.

Az IMF negyedévenként vizsgálja majd, hogy megfelel-e a megállapodásnak a magyar költségvetés elsődleges pénzforgalmi egyenlege, az infláció mérséklődési üteme, valamint a büdzsé teljes adósságállományának alakulása.

A magyar kormány vállalta, hogy november 10-ig benyújtja a parlamentnek a hazai bankokat segítő támogatócsomagot (tőkemegerősítés, garanciaalap) és sürgősségi tárgyalást kér a mielőbbi elfogadás érdekében. A rövid határidőt azért vállalta a kormány, hogy a törvényjavaslat elfogadása után minél hamarabb, lényegében egy hét múlva már megérkezhessen az IMF-hitelkeret első részlete a bankok megsegítésére.

Szintén a vállalások közé tartozik, hogy december végéig elfogadja a parlament azt a közpénzügyi törvénycsomagot, amely közép- és hosszú távon is kiszámítható fiskális politikai keretet határoz meg, a választási ciklusoktól függetlenül.

A kabinet ugyancsak vállalta, hogy december végéig benyújtja a törvénytervezetet a kormány a parlamentnek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vészhelyzeti hatáskörének megerősítése céljából. A törvény megadja majd azt a különleges jogkört a PSZÁF-nak, amely alapján felgyorsíthatja a fizetésképtelenné vált bankok helyzetének rendezését.

Jobban odafigyelnek a devizahitelekre

Simor András jegybankelnök jelezte továbbá, hogy mind a kormány, mind az nemzeti bank továbbra is erősen elkötelezett a középtávú 3 százalékos inflációs cél fokozatos elérésére. Ebben segíthet a recessziós gazdasági környezet inflációleszorító hatása, de a forint esetleges újabb gyengülése nehézségeket okozhat. Az inflációcsökkentési szándékot segíti majd a kormány azon eljárása, amelyben igyekszik leszorítani a szociális partnerek nominális bérnövekedési megállapodásait.

Változni fog a jegybanktörvény, hogy több fontos adathoz juthasson hozzá a nemzeti bank. Ennek egyik csatornája, hogy nem azonosítható adatokat kérhet egyebek mellett a hitelkockázatok jobb elemzése érdekében, emellett a biztosítási és hitelközvetítők tevékenységének és termékeinek fokozott szabályozása várható. A bankok által nyújtott új jelzáloghitelek esetében maximalizálják a fedezet és hitelarányát, továbbá folyamatosan felügyelik majd a magyar bankok devizaalapú hitelállományának alakulását.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×