eur:
389.48
usd:
361.55
bux:
68425.96
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hitelpiaci válság: már látni az alagút végét

Némi enyhülést hozhat a bankok közötti hitelezésben a nemzetközi kamatvágás, ami előrevetítheti a piaci fellendülést - mondta az InfoRádióban a Cashline elemzője. Sarkadi Szabó Kornél szerint rövid távon a forint is stabilizálódhat, ám az év végétől tovább gyengül majd az euróval szemben.

Óriási a pánik, a kényszerlikvidálások, a további eséstől való félelem, a pénzügyi rendszer összeomlása miatti aggodalom vezérli a piacokat, ám már láthatók a közelgő fordulatra utaló jelek. Annak ellenére is igaz ez, hogy az amerikai tőzsdeindexek szerdán négy-ötéves mélyponton zártak - mondta az InfoRádiónak a Cashline elemzője.

A Sarkadi Szabó Kornél hozzátette: nem jelzi a válság végét, ám némi enyhülést hozhat a bankok közötti hitelezésben a központi bankok kamatvágása.

Ha nem is lehet napra pontosan megmondani, hogy mikor jön a felépülés, rendkívül közel vagyunk hozzá - vélekedett az elemző. Megjegyezte: lesznek még olyan részvények, amelyek likvidálása újabb mélypontra taszítja majd az indexeket, ám a kockázatkedvelő befektetőknek rövidesen érdemes lesz gyűjteni a papírokat.

A szakértő szerint már csütörtökön is bekövetkezhet egy nagyobb "visszapattanás", a következő napokban, hetekben pedig a feltörekvő piacok 20-30 százalékkal emelkedhetnek. Az elemző az amerikai indexektől is emelkedést vár ilyen távon, 10-15 százalékost.

Venni, nem eladni

Sarkadi Szabó Kornél nem javasolja a befektetőknek, hogy eladják részvényeiket - feltéve, ha nem hitelből vették azokat. A vásárlók szerinte az OTP- és MOL-papírokkal nagyot nem tudnak hibázni. Megjegyezte: a két nagy cég részvényeinek ára a következő napokban 15-20 százalékot ingadozhat.

Az elemző szerint az OTP és a MOL papírjait bátran lehet vásárolni - de tőkeáttétel nélkül, azaz nem hitelből -, de a többi részvényre is ez érvényes. Az Egis felülteljesíthet, mivel a dollár az elmúlt hónapokban erősödött, a Richter viszont defenzív volt az utóbbi időben, nem lesz a "felpattanás" győztese - fűzte hozzá.

270 forintos euró

A forint is stabilizálódat - a korábbi napok hektikus mozgását főleg az izlandi korona mélyrepülése és a görög líra gyengélkedése okozta -, ha a tőkepiacok megnyugszanak, nem valószínű azonban, hogy "az év végéig megszabadulunk a drámai forintgyengülés rémképétől, hiszen mégiscsak egy világválság kellős közepén vagyunk" - hangsúlyozta Sarkadi Szabó Kornél.

Rövid távon nem valószínű, hogy nagy kereslet alakulna ki a magyar állampapírok és forinteszközök iránt, a következő hetekben 240-250 forint körülö euróárfolyamra lehet számítani - mondta a Cashline elemzője, aki szerint az év végén és 2009 elején azonban akár 270 forintot is érhet egy euró.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Ellentmondásos piaci várakozás kíséri a tavaly életbe lépett új építési törvény BIM előírásának gyakorlati megvalósulását. Pedig most dől el, hogy az építőipar állam által indított digitalizációja eredményezhet-e egységes piaci fejlődést. Az állam elvárása, hogy a beruházások tervezésének korai szakaszában reális költségtervet kapjon. Ehhez egy fejlett digitális munkafolyamat felépítése szükséges, amelyre jó nemzetközi gyakorlatot találni, miközben itthon nincs hagyománya az egységes piaci gyakorlatnak. A Graphisoft szakemberei Reicher Péter országigazgató és Kari Szabolcs BIM menedzser a tapasztalataikról számoltak be, valamint Lengyel Balázs költségtervező mérnök, az ÉKTR egyik megalkotója, a Spányi Partners Zrt. egyik tulajdonosa a költségvetési klasszifikáció nemzetközi megoldásait és a magyar kezdeményezéseket mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×