eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jövőre indul az áramtőzsde

Legkésőbb jövő év elején megkezdődhet a szervezett villamosenergia-kereskedelem Magyarországon. Ezt Vinkovits András, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. Vezérigazgatója jelentette be.

A szabályozott árampiac érdekében egy projekttársaságot hozott létre a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. az áramtőzsde megszervezésére - jelentette be a társaság vezérigazgatója. Vinkovits András hozzátette: az új cég egyelőre a Mavir 100 százalékos tulajdonában van, de másoknak is lehetőséget adnak tulajdonrész megszerzésére.

Várhatóan az év végén, a jövő év elején megkezdődhet a szervezett villamosenergia-kereskedelem Magyarországon - mondta a Mavir vezérigazgatója. A magyar áramtőzsde 20 millió forint jegyzett tőkével alakult meg, a működési engedély feltétele pedig legalább 100 millió forint.

A cégnek egyelőre egy tulajdonosa van, az alapító Mavir, a törvény szerint a rendszerirányítónak legalább 15 százalékos részesedést meg is kell tartani. Vinkovits András azt mondta: az előtársaság készíti elő a majdani áramtőzsde működését, informatikai rendszerét, illetve elkezdi a szükséges engedélyek beszerzését.

Az áramtőzsde létrehozását a teljes piacnyitás is sürgeti. A szolgáltatók illetve nagyfogyasztók általában 1 évre, vagy legalább 1 hónapra szerződnek, mivel a pontos napi fogyasztás nehezen tervezhető előre. A Mavir vezérigazgatója szerint az így kialakuló fölösleget eladhatják a tőzsdén, vagy éppen a hiányt pótolhatják.

A társág számos országában már van ilyen áramtőzsde, a rendszerirányító tervei szerint lesz lehetőség a magyar szervezett piacnak, más áramtőzsdével együttműködni. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint az áramtőzsdét a Magyar Energia Hivatal felügyeli, de az új villamosenergia törvény módosítana ezen és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hatáskörébe adná át.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×