eur:
387.37
usd:
357.41
bux:
68048.34
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Betsie Van der Meer/Getty Images

Mostantól már mozgást is felírhatnak receptre a magyar orvosok

Mozgás receptre elnevezéssel indul program, a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: nagyon fontos lenne, hogy az idősebbek is rendszeresen mozogjanak, mert az aktív, egészséges életmóddal számos betegség megelőzhető.

Míg a fiatalok kultúrájának inkább része a rendszeres mozgás és a sport, addig az idősebbek közül idehaza is kevesebben fordítanak erre elég időt. A legtöbb betegség kialakulása életmódváltással megelőzhető lenne, sokan mégis inkább gyógyszereket szednek.

Nemcsak a betegségek kezeléséhez, hanem azok elkerüléséhez is hozzájárulhat az egészséges, aktív életmód – mondta az InfoRádióban Velkey György, az Aktív Magyarország Program keretében működő NETA Bölcsek Tanácsa társelnöke. Hozzátette: a felmérések alapján inkább a fiatalok, illetve a magyar felnőttkorú lakosság egyharmada tartja fontosnak, hogy rendszeresen – hetente legalább néhány órát – mozogjon. A lakosság másik harmada ugyan tudja, hogy kellene valamennyit mozognia, valamint néha próbálkozik is, de kimarad a rendszerszerű testmozgás a mindennapjaiból. A harmadik csoport tagjai pedig egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez egy elég rossz statisztika, ami azonban biztató, hogy a fiatalabb korosztályok sokkal több időt szánnak sportolásra, „az ő kultúrájukban hangsúlyosabban jelen van a rendszeres mozgás”.

Velkey György azonban megjegyezte: nagyon fontos lenne, hogy az idősebbek is rendszeresen mozogjanak. Mint mondta,

ízületi és mozgásszervi betegségek kialakulása is megelőzhető az aktív életmóddal, megfelelő edzettségi állapottal.

Felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett az elhízás és a cukorbetegség okozza a halálozások túlnyomó többségét, ezért ezek megelőzése érdekében azt ajánlja, hogy hetente legalább három-négy napon vezessünk be valamilyen aktív mozgásformát az életünkbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához még jelentős orosz mozgósítás kell

Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához még jelentős orosz mozgósítás kell

Bő egymillióan még mindig maradtak Harkivban ukrán lakosok, de a város elfoglalása Moszkva számára szimbolikus jelentőségű volna - vélekedett az InfoRádióban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora. Elmondta, van-e most elég orosz katona ehhez, illetve milyen feltételei vannak még az orosz sikernek.

Ma este leküzdhető a második nagy akadály a Leverkusen csodaszezonjában

A nemzetközi porondon aligha meglepő egy német–olasz (vagy éppen olasz–német) döntő, mégis, az Európa-liga rajtjakor kevesen fogadtak volna arra, hogy a Bayer Leverkusen és az Atalanta vívja majd a 2023–2024-es kiírás fináléját. A mérkőzést ma este 9 órától játsszák Dublinban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×