eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál

40 év, 40 történet: a Zsidai Csoport múltja, jelene és jövője – 8. rész

Október 21-én a Pierrot és ezzel együtt a Zsidai Gasztronómiai Csoport 40 éves lett. Rengeteg eseményt, találkozást és történetet rejt ez a 40 év. Ebbe enged betekintést 8 részes sorozatunk.

35. Jamie Oliver's Diner

Azt éreztük, hogy a koronavírus-járvány utáni újraindításkor meg kell újítani a Jamie Oliver’s Pizzeriát több okból is. Egyrészt a lezárás alatt mindenki pizzát rendelt haza, ezért feltételeztük, ha újranyitják az országot és az éttermeket, a pizza lesz a legkevésbé keresett fogás. Másrészt a pizzéria Jamie-ék által beszabályozott kínálata egy idő után unalmas lett, sajnos nem adott lehetőséget a megújulásra ételkínálat és választék tekintetében.

A pandémia alatt véglegesítették Jamie-ék is a diner irányukat, ez pont kapóra jött nekünk.

Jamie dinerét és ezzel az ételválasztékot a klasszikus amerikai comfort ételek iránti szeretete szülte. Jó pár éve Jamie több hónapot töltött az USA-ban, beutazta szinte az egész országot, és azt kutatta, milyen a klasszikus amerikai konyha, mely az emberek fejében élő fast foodon és a hatalmas adagokon túlmutat. Azt kutatta, mitől izgalmas egy igazi oldalas, milyen egy valódi BBQ és a legjobb szaftos burger.

A diner világa egy egyszerű koncepcióra épül: jó, szerethető streetfood ételeket kínálni a legjobb alapanyagokból, eredeti receptúrából kiindulva.

Jamie célja az is volt emellett, hogy megmutassa, hogy az amerikai konyhára jellemző sztereotípiákon túl létezik egy igazi amerikai konyha – csodálatos ízekkel és hagyományos technikákat használva. Mindezt Jamie persze egy kis csavarral kínálja, ráadásul tudományos oldalról közelített és összetétel szintjén elemzett minden ételt, hogy ne legyen egészségtelen.

Így teljes design- és étlapátalakulással a 2021. márciusi újranyitást már Jamie Oliver’s Dinerként léptük meg.

36. A Fortuna utca története

A Fortuna utcához két nagyon erős családi történet is kapcsolódik még a II. világháború idejéből.

1944-ben Budapest ostroma során a Fortuna utcában porig bombázták a 21-es számú házat, melynek földszintjén ma a 21 A Magyar Vendéglő működik. Balra tőle a második ház pincéjében házasodtak össze Roy nagyszülei az ostrom alatt.

Nem sokkal később a mostani Pierrot helyén akkor működő pékségbe kenyérért beugró nagypapa ház előtt “parkoló” tankját felrobbantotta egy gránát. A nagypapa szerencsésen túlélte.

37 évvel később Ilona és Péter megfogadták osztrák barátjuk tanácsát, miszerint a Budai Várban nézzenek ingatlant leendő kávéházuknak. Mennyire sorszerű, hogy pont abban a volt pékségben, a Fortuna utca 14-ben találták meg azt az épületet, ahol 1982. október 21-én megnyitották a csodálatos Pierrot-t.

37. Madarat tolláról, embert barátjáról

„Madarat tolláról, embert barátjáról” – ismerjük a régi mondást.

A család mellett a barátok a legfontosabb személyek Ilonáék életében, akikkel céljaikat, munkájukat, terveiket, de akár mindennapjaikat is megosztják.

“Talán a sikerhez vezető út is egyszerűbbnek tűnik, ha biztatást és támogatást kapunk barátainktól” – vallja Ilona.

Ilonával beszélgetve kiderül, családjával szerencsés embernek mondhatja magát, hisz mindig állt mellette egy olyan ember, akire számíthatott, számíthattak, aki meghallgatta, tanácsot adott.

Egy dolog sosem változott Ilonáék életében, a barátság tisztelete.

A Pierrot 1982-es megnyitása és üzemeltetése mellett Ilonának mindig fontos volt a privátszféra, hogy otthon, saját környezetében lássa vendégül barátait, vagy járjanak együtt színházba, Operába, akár külföldre. Amennyire a Pierrot sziget volt mindig a budapesti éttermi életben, épp annyira hozott ő is létre szigetet saját otthonában – Budapesten és a Balatonon egyaránt.

A barátok így ünnepelnek Ilonáékkal a Pierrot és a Zsidai Csoport 40. évfordulója alkalmából.

“Ilonára mindig felnéztem, és nemcsak az elért eredményei okán, hanem azért, mert ő egy nagyon-nagyon szeretettel teli ember, kiegyensúlyozott – ez az alap. Emellett rendkívül pozitív egyéniség. Rengeteget tanultam tőle, például a harmóniára törekvést.” (Sztrókay Eszter)

“Ilonának rengeteg rögeszméje van, amik szép rögeszmék, amelyeket megfog, és soha nem enged el, bármi van. Ez nála a Vár. Tehát neki a Vár egy nagyon régi történet, és bevallom, én magam el sem tudom képzelni Ilonát máshol. Nála a Vár egy nagyon régi szerelem, és ez biztos, hogy marad élete végéig – sokunk örömére!” (Horváth Miklós)

“A legelső dolog, amit Ilonáról lehet mondani, hogy ő egy született vállalkozó. Mindaz, ami kell a vállalkozáshoz, benne van. Ezt egészítem ki azzal, hogy ebben a nem túl könnyű szakmában Ilona egy különlegesen gyönyörű személyiség.” (Madarász László)

“Ilona munkája és szenvedélye során bejárta szinte az egész világot, és mindenből tanult, mindent a saját és környezete javára fordított.” (Faludi Zsuzsa)

“Fontos nekem Ilona barátsága, ami kifejezetten szoros és személyes: nagyon jókat beszélgetünk hosszú évek óta kettesben, akár itt a Pierrot-ban vagy máshol. Felhív, és azt mondja: „Miklóskám, most akkor beszélni kell!” (Balogh Miklós)

“Ami miatt én a leginkább becsülöm, nagyon nagyra tartom, az az erő, ami benne van, hogy megteremtse magának azokat az értékeket, amikben ő hisz és amiket nyilván annak idején elképzelt magának.” (Straub Elek)

“Ilona emellett maximalista és alapos, hogyha csinál valamit, akkor az 100 százalékon van, és végül is minden helynek, minden vállalkozásnak, minden feladat teljesítésnek akkor van sikere, ha az ember így áll hozzá. Így működik negyven éve kedvence, a Pierrot is.” (Mosonyi Ágnes)

38. Sose felejtsük el, honnan származunk

Ilona sosem feledkezett meg gyökereiről. Kemény és kitartó munkával érte el a sikert, de mindig támogatta a rászorulókat, legyen szó családokról, fiatalokról, öregekről, munkanélküliekről, betegekről vagy akár művészetről.

Ilona és Péter hosszú évek óta támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, mely a hátrányos helyzetű gyermekeket segíti országszerte. A támogatást 2019-ben emelték komolyabb szintre, ekkor vált ugyanis a család csoportszintű támogatójává a szervezetnek, ezzel hosszú távra – remélhetőleg 16 évre – elköteleződve.

A Zsidai Csoport az alapítvány ösztöndíjprogramjához csatlakozott, melynek keretében négy hátrányos helyzetben élő, de kitűnően tanuló gyermeket támogat anyagilag az általános iskola második osztályától kezdve az egyetemi tanulmányaik befejezéséig havi rendszerességgel.

Ilona gyökereihez visszanyúlva Borsod-Abaúj-Zemplén megyét néztük ki. Igyekeztünk a leghátrányosabb településekről kiválasztani a tehetséges gyerekeket, ráadásul Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez a családnak kötődése is van, Ilona itt született, az ő születi itt éltek és itt vannak eltemetve. Rendszeresen jár a család a megyébe mai napig.

A támogatással a család és ezzel a Zsidai Csoport célja az, hogy minél többet tehessen az olyan szorgalmas és kitartó diákokért, akiknek másképp nem lenne lehetőségük különórákra eljutni, vagy olyan hangszereket, sportszereket megvásárolni, mely a céljaik eléréséhez szükségesek.

Nagyon drukkolunk, hogy mind a négy diákot egyetemi tanulmányaik végéig támogathassunk havi rendszerességgel, hogy a tanulmányok végeztével azt érezzük, a támogatásunk hozzájárult négy emberi sors pozitív alakulásában.

A család által támogatott programokról, szervezetekről itt talál információt.

39. Az élet értelme

Ilona szerint az élet értelme, és ami boldoggá teszi az embert, legfőképp őt, az alkotás, az értékteremtés öröme, hogy nyomot hagyjunk magunk után. Legnagyobb öröme a fia, Roy és unokái, akik az élet folytonosságát biztosítják.

Roy mentora, Ilonáék barátja, Kiss János mondta még a kilencvenes években, hogy szerinte Ilona egy dinasztiát fog építeni itt Magyarországon, egy dinasztiát, ami egyedülálló lesz.

Roy feleségével, Lídiával együtt mindent megtesznek azért, hogy gyermekeik rálépjenek a sárga köves útra, és eljussanak a gasztronómia birodalmába.

Tatjána, Anasztázia, Konrád és Viktor ebben nő fel, a vendéglátással lélegezik.

Ilona és Péter csodálatos örökséget hagy Royra és az unokákra, és ez nemcsak a családi vállalkozásra, hanem arra a mentalitásra, világnézetre is vonatkozik, ami a család és a vállalkozás életét is végigkíséri.

Roy és Lídia nem titkolt vágya, hogy az az érték, amit ebben a rohanó világban közvetíteni próbálnak a gyerekek felé, nyitott szívre talál, és megélik még, hogy nemcsak gyerekeik, hanem unokáik is a családi céghez csatlakozzanak.

A próféta szóljon mentorukból.

(x)

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×