eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Íme minden idők legnézettebb YouTube-videója

A rendkívül fülbemászó dallamú gyerekdal, a dél-koreai Pinkfong Baby Shark című slágere lett minden idők legnézettebb videója a YouTube-on. A dal számos jogvitát generált, egy oklahomai börtönben pedig egy alkalommal állítólag fogvatartottakat kínoztak vele.

A hétmilliárd feletti nézettségi számot produkáló, rendkívül egyszerű, gyerekeknek szóló videó legyőzte a korábbi rekordert, a Puerto Rico-i Luis Fonsi és Daddy Yankee 2017-es világslágerét, a Despacitót - írta hétfőn online kiadásában a The Guardian.

A Baby Shark több mint négy évvel a feltöltése után érte el a rekordnak számító nézettséget.

A régóta gyerekdalként ismert sláger eredeti szerzője ismeretlen. Globális jelenséggé azt követően vált, hogy Hope Segoine tíz éves koreai-amerikai énekes elénekelte. Az oktatási anyagokkal foglalkozó Pinkfong cég készített videót a dalhoz, mely először Délkelet-Ázsiát, majd az Egyesült Államokat és Európát is meghódította. Bár csak 1 perc 21 másodperces, repetitív ritmusa végtelen ismétlésre csábít.

A brit slágerlistán a hatodik, az amerikain a 32. helyig jutott.

A fülbemászó dallam nyomán slágertermékek sora, a Baby Sharkot megidéző könyvek és egyéb tárgyak, emellett számos feldolgozás született. Elkészítette remake-jét Luis Fonsi is, a koronavírus-járvány idején pedig elterjedt a kézmosásra buzdító változata is.

Jonathan Wright gyermekdal-szerző 2019-ben beperelte a Pinkfongot azzal érvelve, hogy mivel 2011-ben hasonló verziót készített a dalhoz, övé a Baby Shark szerzői jogai. Az ügyben egyelőre nem született eredmény.

Az elmúlt hónapban ismét egy feltételezett jogsértés középpontjába került a dal: egy oklahomai börtön három dolgozóját kegyetlenséggel vádolták, mivel állítólag megbilincselt fogvatartottakat arra kényszerítettek, hogy két órán keresztül a Baby Sharkot hallgatva álljanak. David Prater kerületi ügyész szerint az ismétlődő dal "aránytalanul nagy stresszt jelentett a fogvatartottak számára, akik nagy valószínűséggel már így is szenvedtek".

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×