eur:
388.09
usd:
364.07
bux:
55465.34
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: kika

Klíma nélkül is le lehet hűteni a lakást – erre érdemes figyelni

A záporok és zivatarok ellenére egyre gyakoribb a 30 fok körüli átlaghőmérséklet. Hamarosan beköszönt az igazi kánikula. A hőséget sokan klímával vészelik át, azonban van, aki nem híve a berendezésnek vagy épp anyagilag nem engedheti azt meg magának. Némi odafigyeléssel azonban légkondi nélkül is lehűthetjük néhány fokkal a lakást.

30 fok körüli hőmérsékletben dolgozni, aludni nem kifejezetten kellemes. Az utóbbi nyarak kifejezetten forróak voltak, nem meglepő tehát a Gfk friss felmérésének eredménye sem, mely szerint a magyarok egyharmada vett az elmúlt öt évben légkondicionáló berendezést, és a megkérdezett légkondi-tulajdonosok 33 százaléka tervezi, hogy további klímaberendezést vásárol vagy bővíti a jelenlegi rendszerét.

Sok magyar család azonban nem engedheti meg magának a klímavásárlást. Az árak változó képet mutatnak, nem mindegy, milyen modellt választ valaki, de egy klímaberendezés telepítéssel együtt nagyjából 200-300 ezer forintból jön ki, ami nem kis összeg.

A jó hír, hogy nem feltétlenül kell százezreket fizetni, ha néhány fokkal le szeretnénk hűteni az otthonunkat, pár trükkel ez drága eszköz nélkül is megvalósítható.

1. Szellőztetés, árnyékolás

A forró nyári éjszakákon érdemes nyitott ablaknál aludni, akár egész éjjel nyitva hagyni a nyílászárót és reggel, amint felkelt a nap, becsukni.

„Az a legeredményesebb, ha kívülről, redőny használatával árnyékolunk, ugyanakkor ez költséges megoldás. Egy jól megválasztott sötétítőfüggöny is kiváló és hatásos lehet, ez jóval olcsóbb. Érdemes sűrű szövésű, természetes anyagot választani. Az árnyékolásnak ez a módja a téli hőszigetelésnél is jól jön majd!” – javasolta megkeresésünkre a kika áruházlánc.

A hőszigetelő roló szintén okos választás, visszaveri ugyanis a napsugarakat, megakadályozva ezzel azt, hogy felmelegedjen a lakás, télen pedig bent tartja a meleget.

2. Ventilátor és jégkocka

A jégkocka önmagában nagyon sokat segíthet egy tikkasztó nyári napon. Már azzal javítható a közérzet, ha egy tálba halmozott jégkockát helyezünk közvetlenül magunk mellé, vagyis ha épp az asztalnál dolgozunk, akkor az asztalra, ha épp a kanapén heverészünk, a kanapéra.

Még hatásosabb, ha egy nagy adag jégkockát helyezünk egy ventilátor elé. Ventilátort alapvetően érdemes beszerezni, már néhány ezer forintért megvásárolható egy készülék, ami a levegő keringetésével elviselhetővé teszi a hőséget. Ha jeget vagy jégakkut is teszünk elé, a kiáramló levegő a jeges hideget fogja tovább fújni, így néhány fokkal csökkenthető a hőmérséklet.

3. El a szőnyegekkel!

A szőnyeg mutatós és feldobja a lakást, de megfogja a meleget. A hőségben célszerű felszedni, valamint gyakran felmosni hideg vízzel, ugyanis a párolgás hőt von el az adott felületről, így hűti azt.

4. Gyakori tusolás, vízpermet, nedves törülköző

Már egy arcmosás is sokat segíthet a tikkasztó hőségben, de aki megteheti, tusoljon le naponta többször is. Aki home office-ban dolgozik, és muszáj koncentrálnia, annak egy, a nyakba terített nedves törülköző sokat segíthet, ahogyan a vízpermet is, amit magunkra is fújhatunk, de a ventilátor felé is, így az visszafújja ránk a hűvös vízcseppeket. A jó hír, hogy ehhez csupán egy szórófejes flakonra van szükség, a rossz, hogy gyakran meg kell ismételnünk a műveletet ahhoz, hogy igazán hatásos legyen.

5. Könnyed nyári ruhák, pamut ágynemű

A hőérzetünket nagyban befolyásolja az is, mit viselünk. Akár otthon, akár a munkahelyünkön vagyunk, próbáljunk lenge, légáteresztő ruhadarabokat viselni, részesítsük előnyben a pamut és a vászon anyagot.

Ha ki kell mozdulni, törekedjünk arra, hogy minél világosabb színű ruhában induljunk útnak – minél sötétebb egy anyag, annál inkább melegünk lesz.

„Érdemes a legmelegebb időszakban az ágyneműt is pamut anyagúra cserélni és beszerezni az időjárásnak megfelelő garnitúrát. Sokan egész évben egy paplant használnak, viszont kaphatóak nyári és téli paplanok is, különböző töltettel. Olyat érdemes a meleg hónapokban használni, ami elnyeli a test melegét, és kellemes pihenést biztosít” – javasolta a kika.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a kika támogatta. A június 12-i hétvégén a kika áruházakban minden termék 14% kedvezménnyel vásárolható meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×