eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Egészen hihetetlen házakat építenek egyetemisták Budapesttől északra

A jövő építészeti megoldásait szemléltető házakat terveznek és építenek egyetemisták egy nemzetközi építészeti verseny keretében Szentendrén, a szoláris faluban. A cél felhívni a figyelmet a megújuló energiák, az energiahatékony szerkezetek lakossági hasznára.

A Solar Decathlon mára a világ egyik legjelentősebb építészeti innovációs versenye, aminek a rendezési jogát az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) nyerte el 2019-ben. Ez a tizenhatodik ilyen verseny a világon, és a negyedik Európában, ebben a térségben az első, mióta 2002-ben az amerikai kormány útjára indította azzal a küldetéssel, hogy a napenergia, a zöld technológiák, illetve a sokat emlegetett cirkularitás terjedjen el az épített környezetben - mondta el az InfoRádióban Buday-Malik Adrienn, az ÉMI fejlesztési igazgatója.

"Olyan házakat építenek az innováció terén versenyző egyetemisták, amelyek kizárólag napenergiával működnek, és ilyen innovatív zöld technológiákat alkalmaznak"

- ecsetelte Buday-Malik Adrienn.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy komplex tervezési folyamaton keresztül mindenkinek másfél éve van elkészülnie a házával, több tervdokumentációt be kell nyújtani, illetve

a házakat valóságosan meg kell építeni, így ezek ott állnak most Szentendrén,

az ÉMI tudományos és technológiai parkjában.

Az épületek fő célja, hogy közel nulla energiával működjenek, az áramot, a világítást és a fűtést is a napfényből meg tudják oldani.

Integrálhatnak egyéb technológiákat is, így az esővíz vagy a szennyvíz kezelése sem mindegy.

A házakat folyamatosan figyelik működés közben, július 13-ától pedig mindenki láthatja Szentendrén a jövő házait. Noha július 28-ig tart csak a versenyidőszak, a látogatókat szeptember végéig várják.

Az ÉMI igyekszik minél több épületet megtartani, hiszen 2020-ban az ÉMI egy mintaházparkot hoz majd létre, ami látogatóközpont is lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×