INFORÁDIÓ 
2020. február 18. kedd
Bernadett

internet

kihívás

gyereknevelés

magány

Veszélyben a kamaszok – egyre több az internetes kihívás

Veszélyben a kamaszok – egyre több az internetes kihívás

Infostart

Egyre több internetes kihívás üti fel a fejét napjainkban, melyek között akadnak szélsőségesek, sőt veszélyesek is.

Újra terjed például a közösségi oldalakon az a játék, amelynek lényege, hogy akár napokra nyomtalanul el kell tűnni – írja a Szoljon. A portál kiemeli: Magyarországon is nap mint nap tűnnek el tinédzserek, és a körözési adatbázisból látszik, hogy hatóságok számos körözést folytatnak gyerekek eltűnése miatt.

Egyre népszerűbbek a negyvennyolc és hetvenkét órás kihívás nevezetű játékok, melyek lényege, hogy napokra köddé kell válni. Kóródi Anikó gyermekpszichológus szerint, ha valaki jó kapcsolatot ápol a szüleivel, az nem tűnik el nyomtalanul, hiszen nem akarja megbántani őket.

Azok a gyerekek, akiket ezek a kihívások megfognak, megérintenek, nagyon magányosak.

Leggyakrabban azért, mert hiányzik a szülő érzelmi elérhetősége a kapcsolatukból, holott ez nagyon fontos lenne – hangsúlyozta Kóródi Anikó. Szerinte a szülőnek sok odafigyelésre és hallgatni tudásra van szüksége, és olthatatlan kíváncsiságra gyermekének világai iránt. A szakember hozzátette: a serdülőkorra jellemző az identitáskeresés, a leválás a szülői mintákról, melynek fontos része önmagunk határainak keresése, ami sokszor jár végletes fokozással. Ehhez tartozik például az éjszakai kimaradás, a mértéktelen ivás, illetve ezért cselekednek csak azért is másképp, mint ahogyan a szülő kéri.

A szakértő kiemelte: az ősi társadalmi hagyomány, a felnőtt korba lépért megelőző avatási rítusokat a modern társadalomban eltörölték, így egy serdülőnek semmilyen kapaszkodója nincs arra vonatkozóan, hogy hol tart a saját életfejlődésében. Ezekhez ugyanis kapcsolódott egy konkrét és egyértelmű szabályrendszer arra vonatkozóan, hogy mik a kötelességek és a jogok.

Kóródi Anikó szerint az is problémát jelenthet, hogy a kamaszok sokszor önállóan osztják be az idejüket, egyedül vannak otthon, mivel a szülők késő esti dolgoznak. A mai gyermek alapvető élménye így a lelki értelemben vett magányosság, a saját problémáival való egyedül maradás, és az ezt követő érzelmi lehangoltság, olykor depresszió.

Végzetes döntés

Korábban az Infostart is megírt, hogy öngyilkos lett egy 16 éves lány, miután miután az Instagramon közzétett egy szavazást arról, hogy meghaljon vagy sem, és a válaszadók 69 százaléka a halálra szavazott. A lány családjának ügyvédje szerint öngyilkosságra való felbujtás miatt felelősségre kellene vonni azokat, akik arra szavaztak, hogy meg kell halnia.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018