eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pixabay

150 ezren betegek tőle, csak még nem tudják

Ma van az asztma világnapja. Magyarországon 300 ezer beteget tartanak számon, de feltehetően további 150 ezer érintett van, akiknél még nem fedezték fel a betegséget.

Az asztma egy örökletes hajlam alapján kialakuló légúti gyulladásos, fulladásos betegség - tájékoztatott a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának tüdőgyógyász szakorvosa, Tamási Lilla.

"Magukat a tüneteket ronthatja a légszennyezés, ronthatják a pollenek, a pszichés stressz, a hideg levegőn való futás, de tulajdonképpen a betegség egy fulladásos betegség. Vannak tünetes és tünetmentes periódusok, a tünetesekben megjelenik a nehézlégzés, a fulladás, a köhögés, ami éjszakai köhögés is lehet. Ezek a tünetek lehetnek olyan súlyosak, hogy

asztmás rohamok is jöhetnek, amik megfelelő kezelés hatására tünetmentes periódust hoznak. Azonban az asztmás gyulladás akkor is ott marad a légutakban"

- mondta az InfoRádióban Tamási Lilla.

Magyarországon összesen 300 ezer gondozott beteg van, az érintettek fele viszont nem használja rendszeresen a gyógyszerét, annak ellenére, hogy a készítmények 90 százalékos állami támogatással elérhetőek.

"Nagyon fontos, hogy az asztmás betegek a gyulladásgátló kezelést akkor is alkalmazzák, amikor tünetmentesek.

Ez a kezelés minimális dózisokkal megy, és a betegség pontos helyét célozza, tehát mikrogrammnyi dózisokról van szó, ami az asztmás gyulladást a minimumon tartja folyamatosan" - hívta fel a figyelmet a szakember.

A keddi napon a Semmelweis Egyetemen tematikus napokat tartanak. Az Országos Korányi Intézetben asztmanapot rendez a Magyar Tüdőgyógyász Társaság. Később, június 1-jén pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben légzésfunkciós vizsgálaton lehet majd részt venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×