eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ázsiai máványpoloska a Békés megyei Gádoroson 2018. október 10-én. Már több éve egyre nagyobb számban lepik el hazánkat a zöld színű vándorpoloskák és a barna színű ázsiai máványpoloskák.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Mégis van halálos ellensége a poloskának

Mármint az újságpapíron kívül. Szamurájdarázsnak hívják, és különleges módon bánik el életünk megkeserítőjével.

Megérkezett, illetve meg is telepedett Európába a márványpoloska ellensége, a szamurájdarázs - írja a hvg.hu a Magyar Mezőgazdaság szaklapra hivatkozva.

A szaklap azt írja, Svájc Olaszországgal határos részén, Ticino kantonban egyes almaültetvényeken fedezték fel a darazsakat.

Egy nemzetközi kutatócsoport egy Európai Unió által támogatott projekt keretében azonosította az ázsiai márványospoloska parazitált tojásaiból kikelő szamurájdarazsat, amelyről a Journal of Pest Science című szakfolyóiratban írtak tavaly év végén.

A szamurájdarázs eredetileg Kelet-Ázsiában honos, petéit pedig a márványpoloska tojásaiba rakja. A kikelő lárvák el is pusztítják a poloskapetéket.

Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a szamurájdarázs hogyan került be Svájcba, de valószínű, hogy maguk a poloskák hurcolták be testükön saját ellenségeiket.

A szamurájdarázs nem csíp, és mindössze 2 milliméteres.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×