eur:
393.9
usd:
368.37
bux:
65847.68
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Jönnek a poloskák, nincs ellenszerünk

A poloskák jelenlétéhez hozzá kell szokni. A rovarirtó megöli, de tömeges irtásuk akkor lesz eredményes, ha a biológiai védekezésre használható készítményt kifejlesztik a kutatók - fogalmazott az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense.

A hideg közeledtével egyre több poloska igyekszik fűtött helyekre behúzódni, és ott átvészelni a telet. Ennek megfelelően a lakásokban is egyre több jelenik meg a különlegesen rossz szagú rovarokból. Nem a számuk nőtt meg, csak az előfordulásuk azokon a helyeken, ahol túlélhetik a közelgő telet.

Mint Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense rámutat, "erdészeti vonatkozásban" egyre nagyobb számban fordul elő egy bizonyos fajból, ez pedig nem más, mint az úgynevezett tölgy csipkéspoloska. Szerinte ezek másfajta kihívást jelentenek, mint

az ázsiai márványos poloska vagy a vándorpoloska, ami a városi környezetben a lakosságot "zaklatja", illetve főként mezőgazdasági kártevő.

A poloskák "természetes ellenségéről" Vétek az InfoRádiónak nem tudott beszámolni, de szerinte van fantázia azokban a kutatásokban, amelyek kifejezetten egy fajra specializálódnak, de a biológiai

védekezésben használatos készítmény egyelőre nincs,

és az sem mellékes, hogy egy szer piacra kerülésekor ki kell vizsgálni a várható nem kívánt mellékhatásokat is.

Vétek Gábor egyértelműen fogalmaz:

a már velünk élő poloskákat "nem lehet visszatartani vagy kitoloncolni",

az ázsiai márványos poloska ma már megtalálható országosan minden megyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×