eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vörös lidérceket kaptak lencsevégre

Ritkán látható légköri elektromos jelenségeket, vörös lidérceket kaptak lencsevégre ausztráliai zivatarok felett.

Egy Ben Broady nevű fotós készítette a lenyűgöző képet. A Facebookra feltöltött fotó mellé azt írta, hogy távoli viharfelhőket fényképezett, amikor feltűntek az égen a vöröses csíkok. Az első felvillanásuk után még vagy egy tucatszor megjelentek, így tudta lencsevégre kapni őket.

A vörös lidérc fényjelenséget 1989-ben fedezték fel az Egyesült Államokban, amikor viharfelhőket figyeltek meg. A függőleges vörös fények kizárólag viharfelhők felett keletkeznek, nagyobb villámkisülések után. A színe után nevezik vörösnek, a lidérc név pedig a népi hiedelmekből ered.

A Wikipédia szerint szabad szemmel szinte megfigyelhetetlen, mivel a felvillanás általában csak néhány ezredmásodpercig tart, amit az emberi szem nem képes feldolgozni. A másik nehézség a megfigyelésnél az, hogy rá kell látni a viharfelhők tetejére, ami általában több száz kilométeres távolságot jelent a megfigyelő számára. Közvetlen megfigyelésük csak sötétben lehetséges.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×