eur:
393.91
usd:
368.57
bux:
66317.98
2024. április 24. szerda György

A vízipipa-használat veszélyeire figyelmeztet az egészségfejlesztési intézet

Az elmúlt években Magyarországon is egyre többen használják a vízipipát, amelynek füstjével szintén káros anyagok jutnak a szervezetbe, ezért az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett.

A nemzetközi ifjúsági dohányzás felmérés magyar adatai alapján százból 17 fiatal szívott már vízipipát 2013-ban, Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék, és a felnőttek körében is kimutatható mértékű a használata.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tévhitekkel ellentétben a vízipipadohány szívásával is nikotin és szén-monoxid jut a szervezetbe. Egy teljes vízipipa használattal - 20-tól 80 percig tartó pipázás, 50-től 200 pöfékeléssel - annyi füst és szén-monoxid jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával.

A vízipipa egészségkárosító hatásaira az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2005-ben felhívta a figyelmet, hiszen a vízipipa füstje olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Több kutatás is talált összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rendszeres vízipipa használat között. A vízipipa füstje káros hatással van a tüdőkapacitásra, csökkenti a légúti funkciót és bizonyos fertőző betegségek terjedéséhez vezethet.

Az OEFI ezért figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett, a kampány során a vízipipázás okozta káros hatásokat bemutató plakátok és infografikák kerülnek főiskolák, egyetemek, középiskolák, gyermekorvosi rendelők, bevásárlóközpontok jól látható felületeire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×