eur:
388.72
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Nem pihennek a sárszalonkák

Afrikai útjukat megállás nélkül, két-három nap alatt teljesítik a Skandináviában élő nagy sárszalonkák. A téli szálláshelyük felé vezető úton ezek a gázlómadarak nemcsak a tengereken és mezőkön repülnek át, hanem a vonzó pihenőhelyeken és táplálékot rejtő területeken is.

Tapasztalatait Raymond Klaassen, a svédországi Lundi Egyetem kutatója összegezte a Biology Letters című szaklapban. A gázlómadarak vándorlási szokásairól ez idáig kevés információjuk volt a szakembereknek.

Klassen tíz példányt szerelt fel a madarak nyári svédországi szállásán apró készülékekkel, amelyek rögzítették a repülési útvonalat. A következő évben három készülék került elő, amelyek segítségével rekonstruálták a madarak vándorlási útvonalát.

Mindhárom sárszalonka a Keleti-tengeren, a Balkánon, az Adriai-tengeren, a Földközi-tengeren majd a líbiai partoktól a Szaharán keresztül repült Közép-Afrikába.

Míg más vándormadarak utazásuk során pihenésre és táplálkozásra használják ki a lehetséges megállóhelyeket, a nagy sárszalonkák megállás nélkül teljesítik a távot, és a visszautat is szinte nonstop repüléssel teszik meg.

Klaassen elmondása szerint az állatok a csaknem száz kilométeres óránkénti sebességet is elérik. Eközben a meteorológiai információk szerint repülési magasságukban nem segíti őket hátszél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×