eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Panelfelújítók figyelmébe: ne bántsák a denevéreket és a fecskéket!

A hazai sarlósfecske állomány stabil, de az utóbbi évek panelfelújításai egyre nagyobb problémát okoznak azzal, hogy a természetvédelmi szabályozást figyelmen kívül hagyva a költési időszakban végzett munkák tojásos és fiókás fészekaljak pusztulását okozzák. Pedig erre is van megoldás!

Egyre gyakrabban érkezik bejelentés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) a fal réseiben, üregeiben költő, és ott lakó denevérek befalazásáról, elpusztításáról vagy elüldözéséről. Mivel mind a sarlósfecskék, mind a denevérek természetvédelmi oltalom alatt állnak, elüldözésük, és különösen az elpusztításuk törvénytelen, a menekülni képtelen fiókák és nappal alvó denevérek befalazása pedig embertelen (és az állatvédelmi törvény értelmében büntetendő) tett.

Meg kell találni a két, látszólag ellentétes érdek közti egyensúlyt, hogy elégedettek legyenek a házukat szigetelni kívánó lakók, és életben maradjanak a védett állatok.
Az MME ehhez kínál megoldást három lépcsős rendszerében:

1. a felújítandó épületek felmérése sarlósfecske- és denevérvédelmi szempontból;
2. a munkák ütemezése;

3. a felújítást követően a fészkelőhely-vesztés ellensúlyozása mesterséges odúkkal.

Több lehetőség is van, hogy segítsük ezeknek a madaraknak a túlélését. Mind a sarlósfecskének, mind a denevérnek helyezhetünk ki műfészket. A sarlósfecskék jól telepíthetőek mesterséges odúkkal. Ezeket a felújítás megkezdése, és a madarak megérkezése előtt kell kihelyezni a szomszédos épületekre, így a költésre érkező sarlósfecskék a közelben találhatnak új fészkelőhelyeket.

A munkák végeztével a megújult házra is felhelyezhetők az odúk, így újabb fészkelőhelyekkel segítve a madarakat. A denevérek esetében a környék házaira vagy fáira kihelyezett mesterséges denevér odúkba történő áttelepítés is járható út, amennyiben a lakott falrések akkorák, hogy oda kesztyűs kézzel be lehet nyúlni, és az állatokat biztonságosan meg lehet fogni.

A sarlósfecskék épp májusban kezdenek költeni, amikor a meleg időjárásnak köszönhetően a felújítások is elkezdődhetnek. Szerencsére ez a faj a többnyire legkésőbb július közepéig befejezik a költést, és a fiókák is elhagyják a fészkeket. Így ahol lehetséges, érdemes a nyár második felére és a kora őszre ütemezni a felújítást. Ebben az esetben a madarak ki tudják reptetni a fészekaljat, és csak a következő évben kell új fészkelőhelyeket keresniük

Egy másik megoldás, ha a munkálatokat tavasszal, áprilisban vagy május elején kezdik el, amikor a sarlósfecskék még nem érkeztek meg (késői tavaszi vonuló faj) vagy nem kezdtek el költeni. Ilyenkor már a denevérek is aktívak, így eltávolításuk és mesterséges denevér odúkba telepítésük az állatok kímélete mellett megoldható.

Ebben az esetben a fecskéknek - mivel látják, hogy az előző évi fészekhelyek már nem elérhetők számukra - még van idejük új fészeküregeket keresni, amiben a következő pontban foglaltak szerint segíthetjük őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×