eur:
389.85
usd:
362.91
bux:
68088.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szakember ajánlása: Jobb, ha a tini szülői felügyelettel iszik

A szülők is segíthetnek megóvni gyermeküket az alkoholos befolyásoltság által elkövetett erőszaktól vagy az elővigyázatlan szexuális élettől, ha hetente egyszer maguk segítenek nekik abban, hogy kontrollált körülmények között fogyasszanak alkoholt - derül ki egy kutatásból.

Az egyik brit egyetem által végzett felmérés során majdnem tízezer, Északnyugat-Angliában élő 15 és 16 éves fiatalt kérdeztek meg arról, milyen tapasztalatokat szereztek az olyan estéken, amikor alkoholt is fogyasztottak.

Kiderült, hogy harmadukkal fordult elő, hogy jelen volt valamilyen erőszakos cselekménynél, 12,5 százalékuk pedig részt vett ittasan olyan szexuális együttlétben, amelyet később megbánt.

Az is kiderült, hogy többször kerültek bajba amiatt, mert 21 év alatti létükre maguknak akartak olcsó alkoholt venni, mint ahányszor a szüleik feddték meg őket emiatt.

A tanulmány ugyanakkor arra is rámutat, hogy mindezt elkerülik azok a fiatalok, akiket otthon a családjuk megtanít a kulturált alkoholfogyasztásra.

Mark Bellis, a liverpooli John Moores egyetem által készített kutatás vezetője szerint azok a szülők, akik nem túl gyakran, legfeljebb hetente egyszer megengedik a 15-16 éves korú gyermeküknek, hogy mértékletesen fogyasszon alkoholt, azoknak általában nem kell szembenézniük az ittasság egyéb következményeivel.

Azt egy korábbi kutatás már kimutatta, hogy azok a fiatalok, akik együtt fogyaszthatnak a szüleikkel kis mennyiségű alkoholt, azok később sem válnak mértéktelen ivókká.

Egy 2008-ban készült brit felmérés pedig arra mutatott rá, hogy egy tinédzser átlagosan 44 üveg bort vagy 177 pint (majdnem egy korsó) sört iszik meg évente.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×