INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Négyezer évvel ezelőtti lakoma maradékait vizsgálják a kutatók

InfoRádió / MTI
Négyezer éves lakoma maradékait vizsgálják Peruban amerikai kutatók, akik szerint a leletek révén többet megtudhatnak a korabeli lakosság életmódjáról, táplálkozásáról, szokásairól.

A University of Missouri kutatói Peru nyugati részében, a Chillon-folyó völgyében lévő Buena Vista régészeti helyszínen bukkantak az egykorvolt lakoma nyomaira - olvasható a Science Daily (http://www.sciencedaily.com) tudományos portál hírei között.

A Buena Vista egy nyolchektáros terület, ahol 1987 óta folynak régészeti ásatások. Itt tárt fel Robert Benfer, a Missouri Egyetem archeológusa 2006-ban egy 4200 éves kis piramist csillagdával a tetején - ez az amerikai kontinens legrégebbi ismert obszervatóriuma.

Most az egyetem régészei a területen egy Kr. e. 2200-ban lezajlott lakoma helyszínét fedezték fel, ahol mindmáig sorakoznak a "tálak" és a "serlegek" - a kivájt tökök, amelyekben az ételeket szervírozták, s az ivótökök.

A "tálakban" a régészek chilipaprika maradványaira, valamint a maniókából, burgonyából, nyílgyökérből (Maranta arundinacea), a szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) terméséből készült keményítőliszt nyomaira bukkantak.

A kutatók szerint keményítőliszt révén megtudható, hogy miféle ételeket szolgáltak fel az ünnepségeken. A leletek egyben a legkorábbi bizonyítékokat szolgáltatták a nyílgyökér és a szentjánoskenyérfa termésének fogyasztására Peruban.

"A keményítőliszt régészeti vizsgálata révén jobban megérthető, hogy az ókori lakosság miként hasznosította a növényeket, miféle ételeket fogyasztott, s ezeket hogyan készítette el" - magyarázta Neil Duncan, a Missouri Egyetem doktorandusza, aki az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Sciences) publikált tanulmány vezető szerzője.

A címlapról ajánljuk