eur:
389.59
usd:
361.67
bux:
68469.41
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az első magyar nő a világ tetején

Pénteken ért haza a Himalájából az első magyar hegymászónő, aki május 21-én meghódította a 8848 méteres Mount Everestet. Ugyan Anita elmondta: bár az út nehéz volt, egyszer sem gondolt arra, hogy feladja, mivel nagyon szeretett volna feljutni a világ legmagasabb pontjára.

Ugyan Anita a 150. nő, aki feljutott a Mount Everestre, közülük ő volt az első magyar. Egyszer már neki indult, 2001-ben Nepál felől közelítve 7800 méter magasra jutott.

Azóta azonban többször járt már 8000 méternél magasabb csúcsokon, idén pedig ismét nekivágott a világ legmagasabb pontjának, egy nemzetközi vegyes csapat tagjaként.

Budapestről március végén indult el, először az alaptáborban 11 napot töltött akklimatizálódással, a szervezet a környezethez való alkalmazkodóképességének kialakítása azonban ezzel még nem ért véget. Többször járta meg az 1-es, 2-es és 3-as táborokat, és tért vissza az alaptáborba, hogy kellő kondícióval vághasson neki a csúcsnak.

Ez után egy kéthetes rossz időjárás következett, így Ugyan Anita csúcstámadása eltolódott. Csapatával május 17-én indult el az alaptáborból a 2. táborba, majd május 20-án este 9 órakor indultak el a csúcsra.

Másnap reggel 6 órakor érték el a tetőt, és fél órát tartózkodtak ott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×