eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyen sok cukrot - attól lesz kedves ember!

A cukor segít, hogy az ember "édesebb" legyen - állítják holland és amerikai kutatók. Az édesített italok révén ugyanis az agy valóságos "cukorbombához" jut, s ez segít abban, hogy ne mondjuk ki azonnal, amit gondolunk valakiről.

Az amszterdami és a floridai egyetemek kutatói egyetemistákkal kísérleteztek: limonádét itattak velük, amelyet az egyik csoport számára cukorral, a másikénak mesterséges ízesítővel édesítettek.

Ezután a vizsgálatban résztvevőknek egy fényképet mutattak Sammyről, egy homoszexuálisnak mondott fiatal férfiről, és azt kérték tőlük, hogy öt perc alatt írják le, milyen lehet Sammy egy átlagos napja.

A kutatók ezután összeszámolták, hogy az írásokban hány szerepel abból az 58 sztereotíp megjegyzésből, amelyet a melegekkel kapcsolatban meg szoktak fogalmazni.

Kiderült, hogy azok, akik a cukorral édesített limonádét itták, írásukban sokkal ritkábban használtak sztereotípiát, mint azok, akik az édesítővel készített italt itták. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy amikor a szervezetben magasabb a cukorszint, akkor az ember hajlamosabb megtartani magának kifogásolható véleményét.

A kísérlet eredményéről a kutatók a Journal of Experimental Social Psychology című szaklapban számoltak be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×