eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Napi egy aszpirin csodákat tesz

Napi egy adag aszpirin segít a mellrák megelőzésében. Egy kutatás szerint ez a mennyiség 13 százalékkal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

A tanulmány arra is rámutat: az ibuprofen, azaz a legnépszerűbb fájdalomcsillapítók hatóanyaga akár 21 százalékkal is mérsékelheti a kockázatokat.

A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmények hatékonyságát 38 kutatás eredményeit összegezve állapította meg kanadai kutatók, akik így összesen 2,7 millió nő vizsgálati adataira alapozták megállapításaikat.

Az elmúlt években világszerte jelentősen csökkent az emlődaganatban elhalálozottak száma, a betegség azonban még mindig gyakori, főleg 40 éves kor felett. Egy statisztikai adat szerint a nők 10 százalékánál alakul ki, de a hatékony sebészeti és kemoterápiás kezeléseknek köszönhetően a betegek 90-95-a túléli a kórt.

Azt már korábban is kimutatták a vizsgálatok, hogy mind a középkorú nőknek, mint az ugyanilyen korú férfiaknak egyaránt ajánlott az aszpirin rendszeres szedése, ez ugyanis az időskori szívrohamtól is óv.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×