eur:
388.95
usd:
360.67
bux:
68390.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A tíz legrosszabb dolog, amit a szüleinktől örökölhetünk

Az csak kellemetlen, ha a kopaszodást vagy a pattanásos bőrt örökli valaki a szüleitől. A családi örökség azonban súlyos, akár halálos betegség is lehet. A livescience-com azt a tíz kellemetlen dolgot szedte össze, amelyet a szüleinknek "köszönhetünk".

10. Kopaszság

Bár a kopaszság általánosan elterjedt probléma a férfiaknál, a tudomány még mindig nem tudja egészen pontosan megmagyarázni az okait. Az biztos, hogy a gének szerepet játszanak a kopaszodásban, és az is kiderült, hogy elsősorban anyai ágon öröklődik. Mégsem szabad csak az anyákat hibáztatni, a kopaszság kialakulásában ugyanis valószínűleg egy sor, az egyik vagy mindkét szülőtől öröklött gén rendellenessége játszik szerepet. Az egyik ritka betegségben, a teljes szőrtelenségben (alopecia universalis) szenvedőknek pedig egyáltalán sehol nincs szőrzetük; ez a kór is örökletes.

9. Tejcukor-érzékenység

Sokáig azt hitték, kulturális okai vannak annak, hogy a kínaiak nem szeretik a tejet, a kutatók azonban az 1960-as években megállapították, hogy az ázsiaiak, az afrikaiak és a dél-európaiak tejcukor-érzékenyek. Az elmúlt tízezer évben végbement genetikai változás lehetővé tette, hogy az ember szervezete megeméssze a tejet, ám csak azokban a közösségekben, ahol mindennapossá vált a tejtermelés. Ha Ön tejérzékeny, akkor az ősei valószínűleg nem tartottak tehenet.

8. Pattanás, mitesszer, akné

A pattanásos bőrért egyértelműen a szülők a hibásak! Több kutatást is azt mutatta, hogy a pattanásos kamasz fiúk családjában általános ez a kellemetlenség.

7. Ikerszülés

Bár az egypetéjű ikrek születése véletlenszerű, apai ágon öröklődik a hajlam az ikerszülésre. Ezekben a családokban az anya olyan gént hordoz, amelynek köszönhetően többszörös petesejteket termel a szervezete az ovuláció idején - ezt a jelenséget hiperovulációnak hívják. A férfi, aki a gént hordozza, valószínűleg nem nemz ikreket, átadhatja viszont az örökséget a lányának - így ikrek nagypapája lesz. Ez magyarázza azt is, hogy azokban a családokban, ahol gyakori az ikerszülés, miért maradnak ki egyes generációk.

6. Szívbetegség

Rossz hír, ha valakinek a családjában gyakori a szívbetegség, a diabétesz, az agyvérzés és a magas vérnyomás - nagy ugyanis az esélye annak, hogy az utódok is ettől szenvednek majd. Akinek pedig vele született szívbetegsége van, annak a gyermeke az átlagnál nagyobb valószínűséggel születik majd beteg szívvel.5. Elhízás

A nagy adag sült krumplik és a "rossz" gének - ez az elhízás biztos receptje. Egy tudományos elmélet szerint azok a gének, amelyek segítettek eleinknek túlélni az éhínséges időszakokat, most, amikor bővében vagyunk az élelemnek, ellenünk dolgoznak. Genetikai okai vannak az olyan, elhízást okozó betegségeknek is, mint a Bardet-Biedl-szindróma vagy a Prader-Willi-szindróma. A legtöbb esetben azonban a túlsúlynak ennél egyszerűbb és nem genetikai oka van: a túl sok és hizlaló étel fogyasztása.

4. Erőszakos természet

Öcsi, legközelebb, ha berendelnek az iskolaigazgatóhoz, mert rossz voltál a játszótéren, fogj mindent a szüleidre! Felfedezték ugyanis azt a gént, amelynek következtében valaki a szokásosnál erőszakosabb természetűvé válik. A kutatók azt is felfedezték, hogy a fiúknál nagyobb valószínűséggel örökletes az erőszakos, mint a békés természet. A genetika még súlyosabb szerepet játszik a női tolvajok esetében.

3. Színvakság

Az Egyesült Államokban tízmillió férfi él, aki nem tudja megkülönböztetni a pirosat a zöldtől - a nők között viszont mindössze 600 ezer a színvakok száma. Miért? Azért, mert a pirosat és zöldet érzékelő receptorok egymáshoz nagyon közel helyezkednek el az X kromoszómán. A férfiaknak mindössze egy X kromoszómájuk van, amelyet az édesanyjuktól örökölnek. A nőknek viszont kettő, a normális gén pedig gyakran kiegyenlíti a hibás működését.

2. Mellrák

Bár a legtöbb esetben a mellrákos megbetegedés oka még talány, kutatások bebizonyították, hogy néha bizonyos gének - a BRCA1 és a BRCS2 - mutációja a bűnös. Azok a nők, akik örökölték a mutációt, fiatalabb korban lesznek betegek, és a kór mindkét mellükben jelentkezik. Azoknál a férfiaknál, akik a BRCA1-es gén mutációját örökölték, az átlagosnál nagyobb a prosztatarák kialakulásának veszélye, míg a BRCA2 örököseit a férfi mell-, prosztata-, hasnyálmirigy- és egyéb rák veszélye fenyegeti.

1. Alkoholizmus

Az alkoholisták gyermekei ugyan nincsenek arra rendelve, hogy alkoholistává váljanak, újabb kutatásokból azonban kiderült, hogy 50 százalékban a genetikai örökség határozza meg a betegség veszélyét. A másik ötven százalékos rizikót pedig a környezet jelenti. Az alkoholbetegséget genetikailag igen komplexnek tartják; ez azt jelenti, hogy több gén játszik szerepet a kialakulásában, de ezek hatása egyéntől függő.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×