eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donáth László evangélikus lelkész (j) beszél a Pharrajimos - a roma holokauszt címmel nyílt tablókiállítás megnyitóján Budapesten, a 2-es metró Puskás Ferenc Stadion állomásán 2015. július 31-én. A Metró Art Galéria kiállítását szeptember 30-ig lehet megtekinteni a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényeiben.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Elítélték Donáth László lelkészt, volt parlamenti képviselőt

Nem jogerősen szeméremsértés és testi sértés miatt ítélt el egy lelkészt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság hétfőn

A törvényszék tájékoztatása szerint az ügyben 2021. október 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletében a bíróság becsületsértés vétsége miatt mondta ki bűnösnek a férfit és ezért 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Ugyanakkor a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt indult büntetőeljárást akkor magánindítvány hiánya miatt megszüntették.

A fellebbezések folytán másodfokra került ügyben a Fővárosi Törvényszék 2022. szeptember 14-én az elsőfokú bíróságot - döntését hatályon kívül helyezve - új eljárásra utasította.

A megismételt eljárásban az elsőfokú bíróság már úgy ítélte meg, hogy a sértett joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

A hétfőn kihirdetett ítélet szerint

a lelkész vezetői pozíciójával és hatalmi helyzetével visszaélve a sértettet munkavégzés közben több alkalommal, akarata ellenére, testszerte megérintette, szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki.

Bár a sértett minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, a történtekről - egy esetet kivéve - nem tett említést az intézményvezetőnek, mert a vádlott befolyásos pozíciója miatt féltette az állását. Egy másik alkalommal a sértett a takarítóeszköz-tároló kocsit egy festmény előtt hagyta, annak ellenére, hogy ezt a vádlott korábban megtiltotta számára. Amikor a vádlott észlelte, hogy a sértett megszegte az utasítását, felelősségre vonta, megfenyegette, két kézzel megfogta a nyakát és kis erővel, rövid ideig megszorította.

Hétfőn a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság kimondta a vádlott bűnösségét két rendbeli folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében, és ezért egymillió forint pénzbüntetésre ítélte. A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a lelkész büntetlen előéletét és idősebb korát, az időmúlást, valamint hogy meg kellett ismételni az eljárást. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor a szeméremsértés tekintetében a folytatólagos elkövetés.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután vádlott és védője fellebbezett - közölte a törvényszék.

A Mandiner hétfői cikkében felidézi: a momentumos EP-képviselő Donáth Anna édesapját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozója jelentette fel még 2019-b

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×