eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pexels

Unokázós csalómaffiát göngyölített fel a BRFK

Több mint 30 embertől összesen 54 millió forintot csalt ki egy unokázós csalókból álló bűnszervezet - mondta el a BRFK alosztályvezetője, Kovács-Nagy Dávid. Az elkövetők akár 16 évnyi börtönbüntetésre is számíthatnak.

Úgynevezett unokázós bűncselekményekre, vagyis idős emberek megtévesztésével elkövetett csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK); a szervezet tagjai 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől több mint 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt, illetve ékszereket - tudta meg az InfoRádió.

2018-ban hoztak létre kifejezetten erre a bűncselekménytípusra nyomozócsoportot, korábban sok bűncselekményre azért derült nehezen fény, mert az áldozattá váló idős emberek annyira szégyellték azt, hogy becsapták őket, hogy sokszor szeretteik előtt is eltitkolták a történteket, és csak hetekkel később tettek feljelentést.

A mostani esettel összefüggésben az idős emberek, amikor jellemzően a késő esti órákban, "első álmukból felkeltve" megcsörrent a telefonjuk, nehezen tudták megítélni, hogy vajon tényleg bajba került-e a rokonuk.

Nagy-Kovács Dávid, a BRFK betörési alosztályvezetője elmondta, bűnszervezetben, üzletszerűen, időskorúak sérelmére elkövetett csalás miatt javasolnak vádemelést az ügyben, ezért akár 16 év szabadságvesztés is kiszabható. A bűnszervezet azonosított tagjai közül többen - főleg a csoport nő tagjai - rokoni kapcsolatban állnak.

A csoport élén egy testvérpár,

a jelenleg is körözés alatt álló Lakatos Mária Ilona és Horváth Marina, valamint a szintén körözés alatt álló élettársaik, Németh Csaba és Horváth Ernő voltak, akik jellemzően a telefonhívásokat bonyolították. A csoport egyik tagja, Borsódi Ferenc - kihallgatása után - ismeretlen helyre távozott, így ellene is körözést adtak ki. A többi gyanúsított közül tízen letartóztatásban vannak, hatan pedig bűnügyi felügyelet alatt.

A csalók az idősek megtévesztésére minden esetben ugyanazt a sémát alkalmazták: a sértetteket a szervezet egyik irányítója hívta fel egy angliai telefonszámról, az időskorúak unokájának, rokonának adva ki magát. A telefonáló azt állította, hogy balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége.

A pénz sürgősségére több verziót is kitaláltak a csalók: volt, amikor az álrokon arra hivatkozott, hogy egy drága autót tört össze, és a kár azonnali kifizetésével nem indul ellene rendőrségi eljárás,

de volt olyan eset is, amikor azt mondta a hívó, hogy meg fogják verni, és nem engedik el addig a helyszínről, amíg az okozott kár összegét nem fizeti ki.

Az álrokonok a közvetlen találkozásokat úgy kerülték el, hogy meggyőzték a sértetteket, hogy ők maguk nem tudnak a pénzért, esetleg ékszerekért elmenni, hanem egy ismerősüket küldik el érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, aki a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, amelyik a pénz elosztotta, illetve eljuttatta a szervezet irányítóinak. A nyomozók a futárokat több esetben a bűncselekmény elkövetése közben fogták el, amikor a pénzért mentek. Nagy-Kovács Dávid ismertetése szerint a futárok közt két fiatalkorút is elfogtak, a pénz szétosztása miatt pedig a pénzmosás bűncselekményét is meg tudták állapítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×