eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megszüntették a nyomozást az UD Zrt. vezetője ellen

Megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda az UD Zrt. vezetője, Tóth János ellen a haditechnikai termékkel visszaélés gyanúja miatt indított eljárást - tájékoztatta a gyanúsított védője, Futó Barnabás szerdán az MTI-t. Bartha László, az NNI szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette: bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

Tóth Jánost tavaly szeptemberben hallgatta ki az NNI gyanúsítottként, mert az NBH akkori főigazgatója által tett feljelentés alapján elrendelt házkutatáskor olyan eszközöket foglaltak le az UD Zrt. székházában, amelyről akkor a rendőrség azt állította: tartásuk engedélyköteles.

Futó Barnabás ügyvéd korábban azt közölte az MTI-vel, hogy hét különböző eszköz miatt történt a gyanúsítás, szakértői vélemény alapján.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési üggyel kapcsolatban került a köztudatba. Az ügyben Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója tett feljelentést még 2008. szeptember 10-én, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Ennek nyomán az NNI házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le, majd magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen bűncselekmények miatt azonban 2009 nyarán megszüntették a nyomozást.

Laborc Sándor panasszal élt a nyomozást megszüntető határozatok miatt. Az MTI birtokába jutott panaszban a főigazgató - aki egyébként a nyomozás során tapasztalt "anomáliák matt" tavaly szeptember 1-jével lemondott posztjáról - hangsúlyozta, hogy ismeretei szerint az UD Zrt. székhelyén tartott házkutatás során olyan - a haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel visszaélést megalapozó - eszközöket (például farönkbe rejtett videokamerát, annak vevőegységét, mobil helymeghatározó eszközt, rádióvevőt) találtak, amelyek a kirendelt szakértő véleménye szerint is titkos megfigyelésre alkalmas eszközök.

A főigazgatónak a megszüntetett nyomozások miatt tett panaszát a Fővárosi Főügyészség később elutasította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×